La Vanguardia (Català-1ª edició)

El comitè del 6 de gener cus els fils per a una causa penal contra Trump

El Departamen­t de Justícia ja rep dades de la investigac­ió del Congrés

- Francesc Peirón

Els exconselle­rs de Donald Trump a la Casa Blanca són els seus enemics més importants perquè van deixar constància sobre la seva aposta per continuar governant.

Els que van ser molt a prop seu, com Brad Parscale, que va ser-ne el cap de campanya, es va atrevir a escriure en un missatge: “Un president demanant una guerra civil. Em sento culpable per haver-lo ajudat a guanyar”.

El document es va exhibir dimarts durant la sessió celebrada pel comitè del Congrés que investiga l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 per intentar revocar el veredicte de les urnes. A l’audiència hi va ressonar una altra confessió. “La violència hauria pogut encendre l’espurna d’una guerra civil”, va afirmar Jason Van Tatenhove, antic portaveu d’Oath Keepers, grup feixista paramilita­r que es va implicar en la logística del fallit cop d’Estat.

L’expresiden­t va destacar que no ha vist les set sessions celebrades. Dimarts va assegurar que estaria jugant a golf. Però el seu entorn reconeix que Trump viu obsessiona­t amb el que s’explica i està enfurismat amb els seus exassessor­s.

Sap què li costarà i també sap, a més, que hi ha unes enquestes en què se certifica una erosió del seu pedestal entre els conservado­rs des que van començar les audiències.

Durant l’última sessió va quedar clar que el comitè té l’objectiu de fer una crònica per a la història sobre l’intent de canviar el resultat electoral. Inequívoca­ment, els membres estan reunint els elements per a un possible cas penal contra Trump i els seus aliats. En aquesta ocasió, van ordir una trama que demostrés que la protesta del 6 de gener no va ser espontània, sinó que va ser planificad­a i l’expresiden­t n’era la pedra angular, el principal organitzad­or de la revolta autoritàri­a.

Al marge del fet que augmenten les veus que sol·liciten acció al fiscal general, diversos mitjans afirmen que el comitè ha començat a facilitar informació al Departamen­t de Justícia.

Aquesta recent audiència va acabar amb el reconeixem­ent tàcit que la comissió ja ha establert contactes amb els responsabl­es judicials.

La republican­a Liz Cheney, vicepresid­enta de la comissió i el pitjor malson de l’expresiden­t, va anunciar que han fet saber a l’esmentat departamen­t l’intent de Trump per “contactar” amb un potencial testimoni que ja està parlant amb els investigad­ors.

Cheney va indicar que aquesta persona, que encara no ha comparegut públicamen­t, es va negar a respondre i es va posar en contacte amb el seu advocat. Va rebre la trucada just després que Cassidy Hutchinson, exassessor­a de Mark Meadows, cap de gabinet de Trump i un altre dels presumptes implicats en la insurrecci­ó, sorprengué­s la setmana passada amb l’aterridor testimoni contra l’expresiden­t i la seva actitud despòtica.

Aquest testimoni, malgrat els

La tesi és que la protesta no va ser espontània, sinó que la va planificar Trump per continuar al poder

 ?? Shawn Thew / Bloomberg ?? Liz Cheney entre els congressis­tes demòcrates Bennie Thompson i Jamie Raskin
Shawn Thew / Bloomberg Liz Cheney entre els congressis­tes demòcrates Bennie Thompson i Jamie Raskin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain