La Vanguardia (Català-1ª edició)

HISTÒRIES DEL MÓN Una fita LGTBI a l’est d’Europa

Eslovènia legalitza el matrimoni homosexual i el seu dret a adoptar

- BLANCA LÓPEZ FIÑAGA

El 16 de juny Eslovènia es va convertir en el primer bastió del col·lectiu LGTBI a l’est d’Europa amb la legalitzac­ió pel Tribunal Constituci­onal del matrimoni entre persones del mateix sexe. També es va reconèixer el seu dret a adoptar. “Una victòria històrica per a la igualtat”, celebrava el Partit Socialdemò­crata en xarxes socials. I també una victòria que, a més a més, situa aquest petit país de l’antic bloc comunista al capdavant d’una regió fins ara reticent a seguir l’exemple dels seus veïns occidental­s pel que fa a equiparaci­ó de drets.

Les disposicio­ns legals prèvies al dictamen, segons el tribunal, contradeie­n el principi de no-discrimina­ció estipulat a la Carta Magna, per la qual cosa s’ha conclòs que la normativa vigent era inconstitu­cional.

Han encès la metxa dos casos de parelles del mateix sexe, segons ha informat el diari eslovè Delo: una no havia pogut rebre el certificat matrimonia­l i a l’altra ni tan sols se l’havia considerad­a en el procés de selecció per a l’adopció.

La decisió –testifica el tribunal en un intent de calmar les aigües entre els més ancorats a la tradició– no resta importànci­a a la institució del matrimoni convencion­al com a unió vitalícia de marit i muller, i l’exclusió de les parelles homosexual­s de les llistes d’adopció només condueix a una reducció de possibles candidats i, per tant, a menys possibilit­ats de decidir en favor del millor interès dels nens.

Així, després d’haver fet la temptativa altres vegades –el 2015 es va rebutjar en un referèndum la petició d’igualar per llei els drets d’homosexual­s i heterosexu­als–, aquesta ha estat la definitiva; per visquin en una unió civil poden adoptar juntes un nen en les mateixes condicions que els cònjuges.

A Europa els drets de les parelles del mateix sexe s’han equiparat fins ara amb els de les parelles heterosexu­als en 17 països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Irlanda, Islàndia, Luxemburg, Malta,

“És un pas crucial, però no posarà fi a l’homofòbia al país”, diu la presidenta d’un col·lectiu LGTBI

Noruega, els Països Baixos, Portugal, el Regne Unit, Suècia i Suïssa.

Amb Eslovènia s’hi afegeix el que podria ser, amb sort, el precursor d’una tendència creixent a l’est. S’entreveuen avenços, encara que tímids, a Estònia, Croàcia, la República Txeca, Hongria i Montenegro.

El col·lectiu LGTBI adverteix que, malgrat la transcendè­ncia legal del veredicte del tribunal eslovè, encara queda camí per recórrer en matèria d’igualtat de drets: “És un moment important i un pas crucial, però som conscients que aquesta sentència no posarà fi a l’homofòbia a Eslovènia”, assumia Simona Mursec, presidenta de l’Associació de la Desfilada de l’Orgull.

Feia referència a continuaci­ó a la responsabi­litat del nou govern nacional liberal, que fa només unes setmanes substituïa els conservado­rs: “Com a societat civil i comunitat LGTBI, esperem que el Govern respecti la decisió i es posi a treballar per corregir-ho, perquè l’actual classe política va ser escollida amb la promesa de defensar la igualtat i els drets humans de les persones LGTBI”. ●

 ?? JURE MAKOVEC / AFP ??
JURE MAKOVEC / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain