La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez se sent guanyador per afrontar les tempestes de la tardor

“Això és imparable”, afirmen a la Moncloa davant l’impacte de les noves mesures

- L CRònica Madr d

“Missió acomplerta, una més”, celebraven ahir a la Moncloa després de la segona sessió del debat sobre l’estat de la nació que culminarà avui amb la votació de les 138 propostes de resolució de tots els grups i la convalidac­ió de l’últim decret anticrisi i altres iniciative­s legislativ­es del Govern central, com ara la llei de Memòria o la nova reforma judicial, que ja veuen “amarrades” per una majoria parlamentà­ria suficient.

“Això és imparable”, adverteixe­n a La Vanguardia. Pedro Sánchez va abandonar així ahir el Congrés “molt content”, segons el seu equip, malgrat les turbulènci­es polítiques i les incerteses econòmique­s que dibuixen un panorama negre. En primer lloc, asseguren, per l’impacte de les mesures econòmique­s i socials que va anunciar dimarts –nous impostos als beneficis de bancs i elèctrique­s, gratuïtat dels abonaments de Rodalies o més beques per a estudiants–, a parer seu “molt valentes i compromese­s”, per “esmorteir el cop” de la inflació. I que afirmen que fan arribar als ciutadans un missatge de “protecció i seguretat” enfront de les incerteses i turbulènci­es d’una crisi que amenaça amb una recessió econòmica. Sánchez impulsa així iniciative­s de fort impacte que, segons la Moncloa, beneficiar­an una “àmplia majoria social”. La classe mitjana i treballado­ra a què es refereix el cap de l’Executiu, segons expliquen, representa un 95% de la ciutadania.

Els impostos als beneficis de bancs i energètiqu­es per pal·liar els efectes de la crisi, segons el Govern central, van deixar més “descol·locat” el PP. “Vint-i-quatre hores després, continuem sense saber què pensa Alberto Núñez Feijóo, incapaç de fixar una posició”, adverteixe­n a la Moncloa.

I afegeixen que la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, tampoc va aclarir ahir la seva posició. Gir a l’esquerra? El mateix Sánchez va advertir Arrimadas que l’Executiu belga del liberal Alexander de Croo –de la mateixa família política que la formació taronja– va anunciar precisamen­t el dia abans un impost sobre els marges de les empreses energètiqu­es per afrontar l’increment de la inflació.

Gir a l’esquerra, sí, coincideix­en tot i això Pablo Echenique (Unides Podem), Íñigo Errejón (Més País) o Mertxe Aizpurua (EH Bildu), mentre que Aitor Esteban (PNB), que va tornar a retreure anuncis “unilateral­s” i sense consens previ –“com pensa arribar al Govern i mantenir una majoria en una pròxima legislatur­a?”, va advertir a Sánchez–, tampoc no va mostrar una oposició frontal als nous impostos.

Les noves mesures també actuen com a bàlsam, si més no momentani, per apaivagar les discrepànc­ies dins la coalició governamen­tal entre el PSOE i Unides Podem. “La coalició en surt molt cohesionad­a”, asseguren a la Moncloa. També suposen un “revulsiu” per a les files socialiste­s, afligides després de la desfeta electoral a Andalusia. I, malgrat tots els recels dels aliats, Sánchez continua comptant amb suports parlamenta­ris per sostenir la legislatur­a. “La majoria de la investidur­a continua viva”, asseguren.

Reconeixen així que el PNB “sempre actua amb responsabi­litat en els moments de dificultat”. I que, malgrat el xoc entre Sánchez i el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, a compte de les bales exhibides per reprovar la seva política migratòria, la normalitza­ció de la

Gir a l’esquerra? El president esgrimeix davant Cs l’impost a les energètiqu­es dels liberals belgues

Sánchez defensa reactivar la taula de diàleg amb Catalunya per aconseguir “avenços tangibles”

“El PP ha estat el gran absent: no s’han pogut contrastar models polítics perquè no s’han fet propostes”

“ETA ja no existeix”, replica el líder del PSOE davant la utilitzaci­ó del terrorisme que retreu a la dreta

 ?? Dani Duch ?? El president del Govern central i la vicepresid­enta Yolanda Díaz durant el debat al Congrés
Dani Duch El president del Govern central i la vicepresid­enta Yolanda Díaz durant el debat al Congrés
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain