La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Congrés aprova el primer tràmit per renovar el Constituci­onal

- Carlota Guindal

El Govern central, a través d’una proposta del PSOE, va passar ahir al Congrés dels Diputats el primer escull per aprovar la reforma exprés del Poder Judicial que permetrà desbloquej­ar el Tribunal Constituci­onal. La reforma havia estat la primera línia vermella imposada pel president del PP, Alberto Núñez Feijóo, per pactar amb el Govern central la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en funcions des de fa més de tres anys.

Els socialiste­s, amb el suport d’Unides Podem, ERC, PNB i EH Bildu, van tirar endavant tant la presa en considerac­ió de la seva proposició de llei com la tramitació en lectura única. Així, el ple l’aprovarà avui sense passar per la comissió i l’enviarà al Senat. A última hora, el PSOE va incloure una esmena per forçar el CGPJ a nomenar els seus dos magistrats del Tribunal Constituci­onal abans del 13 de setembre. Segons expliquen fonts parlamentà­ries a La Vanguardia, aquesta esmena pretén que l’òrgan dels jutges no s’inhibeixi de la seva obligació de nomenar els seus dos magistrats, fet que impediria al Govern espanyol de presentar els seus.

Segons les mateixes fonts, l’esmena especifica que si en aquest termini no es fan els nomenament­s, l’Executiu nomenarà els seus dos membres, malgrat que la Constituci­ó estableix una renovació per terços. Aquesta última decisió provocarà un xoc frontal entre el Govern espanyol i el CGPJ.

Per la seva banda, el PP creu que la reforma és “inconstitu­cional”, malgrat que fonts governamen­tals defensen que quan Pablo Casado encara era el líder del partit ja es va negociar aquest canvi per evitar un altre bloqueig al TC.

El principal partit de l’oposició va presentar dilluns un document en què comunicava que estava disposat a renovar l’òrgan dels jutges si el Govern central retirava la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ). Fonts governamen­tals ja van comunicar que aquesta nova proposta era una altra excusa del PP i van anunciar que tirarien endavant la reforma.

El ple del Congrés va acceptar aprovar la tramitació de la reforma, cosa que tornarà al CGPJ, encara que estigui en funcions, la seva capacitat de designar els seus dos candidats al Tribunal de Garanties. Aquesta mesura ha estat fortament criticada al si de l’òrgan que presideix Carlos Lesmes perquè va ser l’any passat quan

Una esmena d’última hora del PSOE obligaria el CGPJ a efectuar els seus dos nomenament­s abans del 13 de setembre

el PSOE i Podem van decidir modificar l’LOPJ per impedir que el Consell pogués fer nomenament­s mentre estigui en funcions.

L’anterior llei, segons fonts del Consell, ha topat amb els interessos de l’Executiu en el moment que ha arribat l’hora que l’òrgan nomeni dos magistrats del TC. Si el Consell no fa els seus nomenament­s, el Govern no pot presentar els seus dos candidats, que són essencials per passar d’una majoria conservado­ra a una de progressis­ta dins del mateix Constituci­onal. ●

 ?? C   !" L#$%& / E' ?? Lesmes, president del CGPJ
C !" L#$%& / E' Lesmes, president del CGPJ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain