La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Audiència Nacional rebaixa les penes als acusats pels atemptats del 17-A

- Carlota Guindal

La Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional va ratificar ahir els aspectes fonamental­s de la sentència de l’any passat que va condemnar els tres integrants de la cèl·lula gihadista que va cometre els atemptats terroriste­s del 2017 a Barcelona i Cambrils (Baix Camp), tot i que ha estimat parcialmen­t el recurs de dos per una qüestió tècnica, cosa que els permet veure rebaixades les condemnes en 10 anys.

En el cas de Mohamed Houli Chemlal, que va resultar ferit en l’explosió de la casa d’Alcanar, la pena queda en 43 anys de presó, quan va ser condemnat a 53 anys, i la de Driss Oukabir, que va llogar la furgoneta amb què es van atropellar 15 persones a la Rambla, es quedarà en 36 anys de presó (va ser condemnat a 46 anys). Per a Said Ben Iazza, que va deixar la documentac­ió i una furgoneta per comprar i transporta­r explosius, es mantenen els vuit anys de presó que li va imposar el tribunal. En qualsevol cas, la sala ja va fixar el límit de compliment màxim en els 20 anys de presó.

La rebaixa decretada ara se sustenta en l’admissió parcial dels recursos dels dos condemnats, entenent que s’ha d’aplicar un concurs ideal entre el delicte d’estralls imprudents i les lesions produïdes. El tribunal estima que en aquest cas els recurrents no tenien intenció d’atemptar contra la integritat física de veïns, policies, bombers i operaris que treballave­n en les tasques de desenrunam­ent i recerca d’indicis a Alcanar, per la qual cosa s’ha d’imposar la pena pel delicte més greu, en la meitat superior, i “no poden ser sancionats per les lesions produïdes als 29 afectats”.

Els jutges donen per bons els fets provats a la primera sentència i per tant descarten condemnar els acusats pels 16 assassinat­s comesos per la resta de membres de la cèl·lula terrorista a la Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils, com demanaven les acusacions, ja que no van tenir coneixemen­t ni van participar en les accions terroriste­s.

El tribunal ratifica que els acusats no tenien coneixemen­t de la intenció dels seus companys d’atemptar i dur a terme els atemptats a l’artèria del centre de Barcelona i al municipi de Tarragona una vegada que hi va haver l’explosió de la casa d’Alcanar.

La sentència és recurrible davant el Tribunal Suprem. ●

Redueix deu anys la condemna inicial a dos terroriste­s per una qüestió tècnica de còmput dels delictes

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain