La Vanguardia (Català-1ª edició)

La primera a l’esquerra

- Màrius Carol

Josep Pla va escriure que l’ideal de la felicitat consisteix a fer-se totes les il·lusions possibles i no creure’n cap, segurament perquè això evita les decepcions. El cinisme de l’escriptor empordanès és una manera com una altra de protegir-se davant la vida. I especialme­nt contra els cants de les sirenes. Però, en general, la gent té propensió a ser més confiada i menys càustica. Al final, les il·lusions no fan cap mal irreparabl­e si són somiejos. Una altra cosa són els somnis, que aquests sí que poden donar un mal despertar.

Sánchez s’ha enfrontat al debat de la nació com El Mago Pop a un públic escèptic. Estaven convençuts que li veurien els trucs i que la vareta era en realitat un llapis sense punta. Però amb un llapis es poden firmar decrets que omplin les arques i que converteix­in els nous ingressos en mesures socials. L’anunci d’impostos ex

A Sánchez el debat de l’estat de la nació li ha sortit bé, caldrà veure si al país també

traordinar­is a grans financeres i companyies energètiqu­es permetrà recaptar 7.000 milions en dos anys. Amb això es finançaran, entre altres coses, abonaments gratuïts a Renfe i un reforç a les beques d’un milió d’estudiants. Si la dreta demanava d’abaixar impostos, l’esquerra aposta per apujar-los als que tenen més poder.

El president ha decidit girar a l’esquerra, cosa que li ha permès estrènyer les files amb els seus socis d’UP. El seu discurs va ser dels més ben mesurats i a Cuca Gamarra, la portaveu del PP davant la impossibil­itat d’Alberto Núñez Feijóo d’intervenir per no ser diputat, se la va veure amb el pas canviat amb el parlament que s’havia preparat. El millor argument que va oferir va ser que es necessiten altres mesures per combatre una inflació que figura entre les més altes de la Unió Europea.

El grup socialista ha recuperat la moral amb aquest debat, igual que la sola presència de Feijóo va permetre asserenar la tropa popular, que va escoltar Sánchez sense esbroncs. Els dos grans partits del Congrés han marcat territori, però l’Executiu porta la iniciativa. La tardor serà la prova de foc. De moment, els populars no volen semblar ocells de mal averany insistint que ve una recessió al galop. També ho va dir Pla, a la vida es tracta d’anar tirant en espera de les sensacions fortes. El que no toca és amargar-se abans d’hora. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain