La Vanguardia (Català-1ª edició)

La renovació del Poder Judicial

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

El ple del Congrés vota avui, i previsible­ment aprovarà, la proposta exprés del PSOE per a la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial que permetrà a un Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en funcions nomenar dos magistrats per a la renovació del Tribunal Constituci­onal, amb la qual cosa el Govern central podrà nomenar-ne després dos més. La proposició arriba a la Cambra Baixa després que fracassés l’última reunió entre el PSOE i el PP per arribar a un acord per renovar la cúpula judicial.

I aquella reunió va fracassar perquè els populars van posar precisamen­t com a línia vermella que el PSOE retirés la proposició de llei que avui es vota. Aquesta exigència va fer vessar el vas de la paciència dels socialiste­s, farts que el PP posi sempre condicions per renovar el CGPJ, que està en funcions des del desembre del 2018. L’Executiu s’ha cansat de les excuses del PP, que s’arrossegue­n des de la presidènci­a de Pablo Casado i que es mantenen ara amb Núñez Feijóo com a nou líder popular. No hi ha hagut canvi de posició malgrat que fins i tot el mateix president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, li va demanar el maig passat que facilités la renovació de l’òrgan judicial “abans de l’estiu”. El PSOE insisteix que el PP ha de complir la Constituci­ó i no posar condicions a la renovació esmentada.

El rerefons de la reforma que planteja el PSOE rau en el fet que, a parer seu, l’actual CGPJ ha afavorit nomenament­s de magistrats conservado­rs estant en funcions, i acusa la dreta de bloquejar la renovació per impedir que els conservado­rs perdin la majoria als principals òrgans jurisdicci­onals.

Des del punt de vista ciutadà, no deixa de resultar una anomalia democràtic­a que l’actual cúpula judicial espanyola no s’ajusti al que els espanyols han votat a les urnes ni a l’actual radiografi­a social del país, que sembla atorgar una majoria a forces d’esquerra i progressis­tes. Com també suposa una enorme anomalia constituci­onal la sempiterna interinita­t en què viu el CGPJ.

La renovació de la cúpula de la justícia espanyola és necessària i urgent també en termes de credibilit­at davant Europa. I més després que, precisamen­t ahir, la Comissió Europea fes públic el seu informe anual que fiscalitza l’Estat de dret als països de la UE i que, en l’apartat sobre Espanya, expressa la seva preocupaci­ó per la situació “insostenib­le” d’interinita­t del CGPJ i recomana –ja ho feia al seu primer informe, el 2020– la seva renovació “amb màxima urgència” per després adaptar el nomenament dels jutges que l’integraran als estàndards europeus. La CE demana que almenys la meitat siguin designats pels mateixos magistrats. Brussel·les assenyala que el nivell d’independèn­cia judicial que es percep a Espanya continua sent baix entre la ciutadania.

Contribuei­x a aquesta escassa confiança en la justícia el fet que, en àudios de l’excomissar­i Villarejo, aparegui un magistrat de l’Audiència Nacional fent broma sobre pràctiques il·legals i la fabricació de proves falses, sense fer res per denunciar-ho. Això revela que el comportame­nt de membres de la cúpula judicial no és ni exemplar ni edificant, sinó sancionabl­e per ocultar un possible delicte.

La polititzac­ió de la justícia, un CGPJ caducat i un Tribunal Constituci­onal amb quatre magistrats per renovar il·lustren clarament la necessitat de solucionar aquests problemes. Les permanents excuses esgrimides pel PP continuen impedint un acord amb el Govern central, decidit a actuar pel seu compte. Una situació insostenib­le que projecta una imatge de dèficit democràtic i que, al cap de gairebé quatre anys, ja no es pot justificar al·ludint a la complicada situació política espanyola. ●

Mentre el PP continua posant excuses per pactar, Brussel·les insta al desbloquei­g

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain