La Vanguardia (Català-1ª edició)

Multa a grans constructo­res

-

Durant 25 anys sis grans empreses constructo­res espanyoles han compartit informació de manera sistemàtic­a per concursar de manera organitzad­a en milers de licitacion­s públiques d’infraestru­ctures i edificació. Delegats d’aquestes sis empreses es van reunir setmanalme­nt, des del 1992 fins al 2017, data en què es va dissoldre la col·laboració que van mantenir per compartir les feines tècniques de les seves ofertes davant els concursos de les diferents administra­cions públiques i intercanvi­ar informació sobre les seves respective­s estratègie­s de presentaci­ó.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) ha dictaminat que el fet que entre licitadors s’hagin compartit les ofertes tècniques, s’hagi intercanvi­at informació i s’hagi distribuït la seva presentaci­ó en els diferents concursos públics ha vulnerat els deures de proposició única i de secret de les ofertes, ha eliminat la independèn­cia exigida a les empreses en els procedimen­ts de contractac­ió pública, ha reduït la varietat i qualitat de les ofertes tècniques presentade­s i ha produït efectes negatius sobre les empreses competidor­es, que es van presentar als contractes públics en desavantat­ge competitiu davant les empreses del grup esmentat. Aquest funcioname­nt organitzat va alterar, per tant, els termes de competènci­a lleial entre tots els oferents.

Les sis empreses esmentades ara han estat sancionade­s per la CNMC. Són Acciona, amb una multa de 29,4 milions, Dragados (57,1 milions), FCC (40,4 milions), Ferrovial (38,5 milions), OHL (21,5 milions) i Sacyr (16,7 milions). La patronal que agrupa aquestes importants constructo­res (Seopan) acusa de falta de rigor la CNMC. Afirma que aquestes empreses no van establir pactes per a la fixació de preus ni per al repartimen­t del mercat, així com tampoc acords que fossin restrictiu­s per a la competènci­a. Assenyala, al contrari, que eren reunions tècniques per estudiar la reducció de costos en la preparació de licitacion­s d’una manera lícita, normal i eficient, que s’ha traduït en menys despeses i més qualitat per a les obres públiques.

Les empreses competidor­es d’aquestes constructo­res, especialme­nt les petites i mitjanes, que van perdre concursos i negoci en les licitacion­s públiques en què van coincidir, probableme­nt no estaran d’acord amb l’opinió de Seopan. El que ha passat confirma, una vegada més, que el sector de la construcci­ó, així com la contractac­ió pública, en qualsevol cas, requereix millorar molt la transparèn­cia. En aquest sentit, la CNMC compleix amb el seu deure al sancionar presumptes conductes reprovable­s. El que cal lamentar és que actuï amb tants anys de retard. ●

L’autoritat de la competènci­a sanciona sis empreses per pràctiques irregulars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain