La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els cinemes no recuperen tot el públic

El consum privat a la ciutat se situa un 13% per sobre del que es va registrar el 2019

- Ramo Suñé EL CONSUM A B A R C E LO N A

Carpe diem. La inflació galopant i els temors raonables davant la imminència d’una tardor amb nuvolots amenaçador­s d’una nova recessió no estan fent efecte ara per ara en el consumidor. Almenys en una Barcelona que ha recobrat el pols econòmic de manera accelerada. Ho posa de manifest l’últim informe sobre el consum privat a la capital catalana que acaba de fer públic l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament. Segons aquest estudi, fet a partir de les dades sobre l’ús de targetes de crèdit i dèbit als comerços de la ciutat, la despesa el segon semestre d’aquest any va ser superior en un 34,7% a la del mateix període del 2021, però el més rellevant és que es va situar un 17,4% per sobre de la registrada el segon trimestre del 2019.

El consum privat a Barcelona durant els mesos d’abril, maig i juny ha seguit la tendència ja apuntada els primers tres mesos de l’any. La despesa acumulada el primer semestre del 2022 és superior en un 35,6% a la del mateix període del 2021. El gener i el febrer van registrar increments interanual­s molt notables (del 39,5% i el 42,6%, respectiva­ment). El ritme de despesa es va alentir al març (tot i això, va ser un 29,7% superior a la del mateix mes de l’any anterior), però a l’abril i al maig va tornar a taxes de creixement que voregen el 40% abans de moderar-se de nou al juny (27,6% més que el mateix mes del 2021).

La tornada del turisme explica, encara que només en part, aquesta espectacul­ar recuperaci­ó del consum a Barcelona. Els serveis turístics i de restauraci­ó constituei­xen el sector que més creix en termes relatius durant el segon trimestre d’aquest any.

Ho fa en un 93%, sempre respecte al mateix període del 2021. És moltíssim, però, tot i així, aquest creixement encara és inferior al que es va registrar entre l’1 de gener i el 31 de març, quan es va disparar fins a un 129%.

Un altre sector molt beneficiat per aquesta febre consumista és el de la cultura, el lleure i l’esport, que puja un 31,1%, encara que també modera el ritme de creixement vertiginós que va adquirir el primer trimestre d’aquest any, que es va elevar fins al 67,1% interanual. De la mateixa manera, presenten increments per sobre del 25% els sectors del transport i l’automoció (+27,6%) i del vestit, el calçat i la moda (+29,8%).

Es dona la circumstàn­cia que en gairebé tots els sectors la despesa és més gran que el segon trimestre del prepandèmi­c 2019. L’única excepció és en el del vestit, el calçat i la moda, que, malgrat el creixement més

L’informe anual del

CoNCA constata que “sí que hi ha recuperaci­ó, però no en la mesura que s’esperava, i caldrà veure ara com afecta la inflació”. Mostra “preocupaci­ó per la disminució de públic al cinema, però també al teatre”, i recorda que el pressupost de Cultura encara se situa en un 1,3%. D’altra banda, “hi ha sectors que han mostrat una gran vitalitat durant la pandèmia: llibres i videojocs, i també còmics i llibreries”.

 ?? Ana Jiménez ?? Cues.
Ana Jiménez Cues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain