La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els viatgers amb abonaments de l’ATM estalviara­n fins a un 85%

La ferroviàri­a descarta que la mesura provoqui col·lapses perquè la capacitat dels trens no està esgotada

- Fede Cedó

Els viatgers de Renfe hauran de calcular la combinació de títols que s’adapti més bé al seu trajecte amb les bonificaci­ons a les targetes multiviatg­e anunciades. En alguns casos es podrà estalviar fins a un 85% de l’import del viatge.

A partir de l’1 de setembre, un usuari de Renfe que disposava d’un únic títol de transport combinat haurà d’esprémer l’enginy per trobar la combinació que li permeti aprofitar més bé els descomptes, d’acord amb la gratuïtat dels abonaments exclusius de Renfe anunciada dimarts pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

La proposta de gratificar al 100% els viatges a la xarxa de Rodalies durant quatre mesos ha aixecat nombroses expectativ­es i molts dubtes. Els experts afirmen que la xarxa ferroviàri­a pot patir més col·lapses, ja que podria augmentar un 15% el nombre d’usuaris, tenint en compte un previsible transvasam­ent d’usuaris d’altres mitjans de transport, com l’autobús. En aquest sentit, fonts de Renfe afirmen que no es col·lapsarà la capacitat de la xarxa, ja que Rodalies se situa en un 80% d’ocupació respecte al 2019.

Actualment els usuaris de Rodalies Renfe disposen de dos tipus de targetes multiviatg­e, les pròpies de la companyia, limitades al viatge per ferrocarri­l, i els abonaments integrats de l’ATM, que permeten la intermodal­itat, la connexió entre transports metropolit­ans, amb un cost que també es reduirà en un 50% .

Des de l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM), el consorci que coordina i planifica el transport públic a la regió metropolit­ana de Barcelona, asseguren que no es prendrà cap decisió sobre els títols de transport integrat fins d’aquí quinze dies, al pròxim consell d’administra­ció. Igualment esperaran a tenir la certesa absoluta de l’anunci del president espanyol, que es ratificarà oficialmen­t al l’Estat.

El bitllet multiviatg­e de Renfe més utilitzat és el Bonotren, que inclou 10 viatges a fer en 90 dies consecutiu­s, vàlid exclusivam­ent per a les vuit línies de Rodalies. Té un cost d’entre 10,25 euros per a una zona i 47,75 euros per a sis zones, i fins a final d’any serà totalment gratuït. La gratuïtat d’aquest títol obligarà l’usuari a calcular si durant els quatre mesos bonificats li sortirà a compte mantenir altres títols combinats com la T-Usual, que en aquest cas baixarà de preu fins a la meitat, i passarà de 40 a 20 euros. Altres abonaments de Renfe són el trimestral i el mensual.

El preu dels bitllets de metro i autobús de Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) també es veuran afectats, ja que s’incorporar­an noves bonificaci­ons derivades de la reducció del per

Butlletí Oficial de

El preu dels bitllets de metro i bus de TMB també tindran una rebaixa del 50% del total

centatge estatal. D’aquesta manera, la T-Casual de 10 viatges passarà a costar 5,68 euros a la primera zona tarifària, davant els 11,35 que costa actualment.

D’altra banda, les bonificaci­ons també afectaran els viatges de Media Distancia com el Bono 10 Regional, títol per als que fan 10 viatges, la targeta 10 senzilla o la T-10. També serà de franc l’abonament mensual regional, les targetes mensual 40 i la de viatges il·limitats. Els viatges Avant i les targetes Plus, Plus 10, Plus 10-45 i Plus 10 Estudiante­s també s’oferiran sense cost.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va donar a conèixer que la gratuïtat dels títols multiviatg­e de Rodalies, Cercanías i Mitjana Distància de Renfe, entre l’1 de setembre i el 31 de desembre, tindrà un cost estimat de 250 milions d’euros. En declaracio­ns al Congrés, ha calculat que les mesures beneficiar­an 75 milions de viatges. També ha recordat que les comunitats autònomes i els ajuntament­s rebran ajuts directes per reduir un 30% el preu dels seus abonaments multiviatg­e i que, en l’àmbit de les seves competènci­es, poden ampliar aquesta rebaixa al 50%, al 60% o a la gratuïtat completa. ●

 ?? Barc loncia ?? Diversos usuaris ahir a l’estació de Renfe de Sant Andreu Comtal
Barc loncia Diversos usuaris ahir a l’estació de Renfe de Sant Andreu Comtal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain