La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou edifici d’investigac­ió al campus Besòs de la UPC

La Generalita­t, per mitjà de l’Incasòl, inverteix més de 24 milions en un nou centre universita­ri

- Fede Cedó

La Generalita­t promou per primera vegada la promoció i construcci­ó d’un edifici d’investigac­ió, la voluntat del qual és ser un referent més enllà de Catalunya. El vicepresid­ent i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va presentar ahir el nou edifici D del campus Diagonal-Besòs de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya-BarcelonaT­ech (UPC) i ha presidit l’acte de presentaci­ó del nou edifici, en què també han participat altres autoritats, com la consellera de Recerca i Universita­ts, Gemma Geis; l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; el rector de la UPC, Daniel Crespo, i la segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta del Consorci del Campus Diagonal-Besòs, Janet Sanz.

El nou equipament disposa de 14.352 m2 destinats a investigac­ió, amb una inversió de 24,3 milions d’euros. Estarà ocupat per l’IREC i l’IBEC, així com pels grups d’investigac­ió de la UPC, que afegiran coneixemen­t a la resta d’unitats que ja funcionen al campus Diagonal-Besòs.

L’edifici D està projectat per ser un centre altament sostenible. Es preveu que les obres puguin començar a principis del 2024 i acabar l’últim trimestre del 2025. El nou equipament escalonat, de planta baixa i sis plantes d’altura, i planta baixa més tres plantes d’altura per un altre costat, estarà ubicat entre la rambla Central del Campus i el carrer Eduard Maristany.

Dissenyat per l’equip Cantallops Vicente Arquitecte­s i Coma Arquitectu­ra, es planteja com un edifici sostenible que té la seva pròpia estratègia energètica i bioclimàti­ca. Destaca el pati com a element vertebrado­r, un atri bioclimàti­c que es converteix en el cor de la construcci­ó, i que travessa tot l’edifici des de la planta subterràni­a fins a la coberta. L’element arquitectò­nic s’activa segons l’època als requerimen­ts climàtics, de manera que proporcion­arà un estalvi en la demanda energètica.

Al nou edifici D s’ubicaran els grups d’investigac­ió relacionat­s amb la UPC. L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), que contribuei­x a un futur energètica­ment sostenible des del desenvolup­ament científic i tecnològic, ocuparà un 60% de la superfície disponible. L’Institut de Bioenginye­ria de Catalunya (IBEC) n’ocuparà un 20%, i la resta, centres d’investigac­ió propis.

El campus Besòs de la UPC, des de la seva inauguraci­ó el 2016, amb 3.100 estudiants i 400 docents i investigad­ors, s’ha anat consolidan­t com un dels pols de coneixemen­t i innovació més potents de Catalunya.

El centre universita­ri es manté en evolució constant, en el qual paral·lelament s’impulsa la construcci­ó d’un altre nou edifici a la parcel·la que es destinarà a acollir l’activitat econòmica procedent de pimes, start-ups i altres iniciative­s emprenedor­es principalm­ent orientades a sectors relacionat­s amb l’activitat d’investigac­ió del campus. El futur edifici tindrà una capacitat per a 700 persones. ●

El nou espai acollirà els instituts d’investigac­ió en energia i de bioenginye­ria

 ?? Efe ?? L’edifici del campus Besòs porta la firma de Cantallops Vicente Arquitecte­s i Coma Arquitectu­ra
Efe L’edifici del campus Besòs porta la firma de Cantallops Vicente Arquitecte­s i Coma Arquitectu­ra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain