La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’onada de calor continuarà tot el cap de setmana sense rècord de temperatur­es

Avui es poden assolir els 46ºC en localitats de Sevilla i Badajoz

- Joaquim Elcacho

L’onada de calor que afecta pràcticame­nt tota la península Ibèrica està marcant temperatur­es localment extremes –diürnes i nocturnes– i s’espera que els nivells dels termòmetre­s no baixin substancia­lment fins, almenys, al pròxim cap de setmana.

Avisos i prediccion­s de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) indiquen que en alguns llocs les temperatur­es màximes arribaran fins als 46ºC, com a les províncies de Badajoz i Sevilla.

Els càlculs dels experts d’aquest organisme oficial per avui i divendres són molt semblants, amb una tendència molt lleu al descens tèrmic, tot i que encara no es pot concretar la data d’acabament de l’onada de calor.

L’evolució de la DANA atlàntica encara és incerta i, per tant, existeix una gran incertesa pel que fa a l’acabament d’aquest episodi, indica l’avís relacionat amb els fenòmens adversos publicat el 12 de juliol per l’Aemet. “A partir de divendres podria produir-se un lleuger descens tèrmic en zones del centre i sud peninsular, tot i que amb prou feines perceptibl­e a causa de la situació de calor extrema. El més probable és que l’onada de calor es prolongui durant el cap de setmana i que fins dilluns no s’iniciï un descens de les temperatur­es, que començarà a causa de l’entrada d’una massa d’aire fred pel terç oest de la Península que abaixarà el mercuri entre 7 i 8 graus”.

Avui se superaran els 40ºC a Badajoz (44ºC), Càceres (43ºC), Ciudad Real (40ºC), Còrdova (43ºC), Conca (40ºC), Granada (40ºC), Guadalajar­a (42ºC), Jaén (41ºC), Logronyo (41ºC), Madrid (41ºC), Ourense (43ºC), Palència (40ºC), Salamanca (41ºC), Sevilla (45ºC), Terol (40ºC), Toledo (42ºC), Valladolid (41ºC), Zamora (42ºC) o Saragossa (41ºC).

Amb les prediccion­s disponible­s sembla, no obstant això, poc probable que durant aquesta onada de calor se superi el rècord històric de temperatur­a a Espanya, que actualment són, oficialmen­t, 47,4 ºC, registrats a les 17 hores del 14 d’agost del 2021 en la localitat cordovesa de Montoro. Si únicament es tenen en compte les dades de les estacions principals de l’Aemet, el màxim històric (dades dels últims 120 anys) és per a l’aeroport de

Còrdova, on es va arribar als 46,9 ºC els dies 14 d’agost del 2021 i 13 d’agost del 2017.

Aquesta onada d’altes temperatur­es tampoc no serà la més llarga que s’hagi registrat a Espanya. La que va durar més es va produir el juliol del 2015 i va durar 26 dies. La segueix una altra del 2013, que es va prolongar durant dues setmanes.

Una de les dades que cal tenir en compte, pel que ens espera a l’estiu, és que l’actual onada de calor s’està produint a mitjans de juliol, mentre que en general aquestes temperatur­es extremes es registren a Espanya a mitjans d’agost.

L’onada de calor no només està afectant Espanya, sinó que en latituds més septentrio­nals també s’estan registrant temperatur­es inusualmen­t altes per a aquesta època de l’any.

Per exemple, al Regne Unit es preveu que diumenge i dilluns els termòmetre­s superin els 35ºC, i que en algunes parts del país es puguin assolir els 40ºC. Fins ara, la temperatur­a més càlida registrada al Regne Unit va ser de 38,7 °C al jardí botànic de Cambridge el juliol del 2019.

En vista d’aquesta situació, el Sindicat Nacional d’Educa

Al Regne Unit els trens redueixen la velocitat per evitar el balanceig per la dilatació dels raïls

ció britànic ha dit que es podria considerar “tancar les aules que siguin inacceptab­lement caloroses i impartir classes en un altre lloc, o fins i tot enviar als alumnes a casa” segons informava ahir The Guardian.

De la mateixa manera, l’onada de calor també podria provocar interrupci­ons en el transport. En aquest sentit, l’operador Network Rail va dir que havia introduït restriccio­ns de velocitat temporals en parts de la xarxa durant els moments més calorosos del dia per mantenir els trens en funcioname­nt i mitigar els efectes de l’expansió dels raïls amb la calor, que pot causar un balanceig excessiu dels vagons. A més, algunes autoritats locals planegen escampar sorra sobre les carreteres que s’estan fonent per absorbir l’excés de quitrà. ●

 ?? DPA / EP ?? Un treballado­r s’emportava dimarts un ventilador a l’oficina, a Londres, per combatre la calor
DPA / EP Un treballado­r s’emportava dimarts un ventilador a l’oficina, a Londres, per combatre la calor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain