La Vanguardia (Català-1ª edició)

Recerca: d’inquietuds a oportunita­ts

- Anna Garriga Degana de la facultat de Ciències Econòmique­s i Empresaria­ls de la Universita­t de Girona

fessorat acreditat. L’any 2019 es va signar, per una aclaparado­ra majoria de degans i deganes, la “Declaració per un canvi en els criteris de l’Agència per a la Qualitat”, on s’alertava el següent: “Hi ha un desajust clar entre les polítiques de l’AQU i les caracterís­tiques del medi universita­ri del qual ha de garantir la qualitat. Els requisits que l’AQU estableix per acreditar el professora­t no són realistes ni adequats”. I la realitat ha demostrat que aquests requisits són inassolibl­es per àrees com infermeria, empresa o educació, cosa que ha provocat una manca recurrent de professora­t estable als nostres centres universita­ris en aquestes àrees, que també són claus per al país. Per tant, calien canvis urgents i sembla que la nova llei els introdueix.

Segona oportunita­t: la docència. La nova llei proposa concedir a la docència el mateix pes que la recerca. Tots hem tingut professors excel·lents i d’altres de pèssims. De quin tipus els volem per als nostres fills i filles? Doncs els professors per accedir a una plaça pública estable també han d’acreditar que són bons docents, a més de bons investigad­ors. Fins ara això no sempre ha passat. Calen requisits mínims de docència i cal trobar un equilibri entre els requisits de docència i els de recerca. Fins ara només ha imperat la recerca.

Tercera oportunita­t: la transferèn­cia de coneixemen­t. La crisi financera del 2008, la crisi sanitària, la crisi climàtica i ara la guerra a Ucraïna han encadenat un seguit de crisis econòmique­s que ens han conduït cap a una pèrdua de posició competitiv­a de l’economia catalana. Ara és indispensa­ble reactivar l’economia, i una acció clau és posar en valor la recerca università­ria, és a dir, posar el nostre coneixemen­t universita­ri al servei de la societat, en tots els àmbits. La recerca no es pot quedar només sobre el paper, ha de ser aplicada, ha de fluir ràpidament a les empreses, a les institucio­ns, a la ciutadania. I la nova llei d’Universita­ts sembla que hi posa les condicions, perquè urgeix que la transferèn­cia de coneixemen­t tingui

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain