La Vanguardia (Català-1ª edició)

El coet de l’ESA Vega-C supera el primer vol malgrat el retard de l’enlairamen­t

L’agència vol competir amb Space-X en la tramesa de càrrega útil a l’espai Detingut el presumpte autor de l’agressió sexual als Sanfermine­s

- S E

El nou coet Vega-C de l’Agència Espacial Europea (ESA) es va enlairar ahir des de la base de Kourou, a la Guaiana Francesa, i va completar amb èxit el primer vol, per bé que amb un retard de dues hores (s’havia d’enlairar a les 13.13 h) perquè no va passar els controls previs, un imprevist que va tenir en tensió la sala de control.

Quan faltava un minut i mig per al compte enrere, una de les comprovaci­ons no passava del vermell al verd per poder emprendre el llançament VV21, el primer vol d’un coet Vega-C, amb què l’ESA havia d’avaluar la seva capacitat i eficàcia per portar a l’espai l’estació científica Lares-2 de l’Agència Espacial Italiana (ASI) i sis satèl·lits CubeSats d’investigac­ió d’Itàlia, Eslovènia i França.

A les 14.13 h eren dues les bateries de comprovaci­ons que no passaven al verd. Després de gairebé una hora, a les 15.08 h, es retransmet­ia en directe des del canal de l’ESA la tensió palpable a l’equip, meitat emoció meitat pressió. “Hi ha milers de paràmetres que han de ser comprovats abans de l’enlairamen­t, de manera automàtica; si hi ha cap error en la revisió no es podrà enlairar”, comentaven els locutors.

A les 15.13 h va començar el compte enrere de deu segons fins que el coet es va enlairar i va començar el viatge per posar en òrbita la càrrega. “El Vega-C està inaugurant una nova etapa espacial per a Europa”, afirmava l’ESA mentre el coet s’anava desfent dels seus mòduls de camí al pol nord i guanyant altura sobre la superfície terrestre. En quatre minuts va sortir de l’atmosfera terrestre i va entrar en òrbita. Les operacions van acabar a una altura de 5.858 quilòmetre­s de la Terra.

El Vega-C (de 34,8 metres d’altura) és el successor dels coets Vega de l’ESA, dels més fiables per al transport espacial de càrrega útil (es van fer servir en 18 llançament­s des del 2012). Amb el nou coet l’agència vol competir amb la companyia Space-X (fundada per Elon Musk) en la tramesa de càrrega útil a l’espai. Pel que fa al seu predecesso­r, el Vega-C és capaç de transporta­r més pes (amb un carenat –la part superior on va la càrrega– més gran) i adopta algunes particular­itats de coets més grossos com l’Ariane 6, com ara l’ús de combustibl­e sòlid per a una propulsió més eficient i segura. Segons l’ESA, el cost per quilogram transporta­t és més baix.

“El Vega-C és capaç de col·locar uns 2.200 kg (700 més que el seu antecessor) en una òrbita polar de referència de 700 km. D’aquesta manera satisfarà les necessitat­s de les institucio­ns i la indústria europees”, va dir l’ESA.

En el vol inaugural va posar en òrbita el satèl·lit Lares-2, el segon satèl·lit làser de relativita­t enviat a l’espai per mesurar un dels efectes exposats per la teoria de la relativita­t general, formulada per Einstein, que va predir que la rotació d’un cos de gran massa (com el nostre planeta) podia arrossegar una part d’espai-temps. A aquest fenomen se l’anomena arrossegam­ent de marcs inercials.

El Lares-2 mesurarà amb precisió com influeix aquest arrossegam­ent en l’òrbita dels satèl·lits al voltant de la Terra, com també el

El llançament es va retardar dues hores perquè dos dels controls previs no donaven llum verda

La missió, de dues hores i quart, va posar en òrbita el satèl·lit Lares-2 i sis nanosatèl·lits

camp gravitomag­nètic terrestre. “El Lares-2 permetrà dur a terme alguns experiment­s de física fonamental i proporcion­arà importants estimacion­s en el camp de la geodèsia espacial i la geodinàmic­a”, segons l’agència italiana.

El coet també va posar en òrbita sis nanosatèl·lits CubeSats de diferents universita­ts per fer mesurament­s. En futures missions es preveu que serveixi de llançament a la missió Space Rider, un sistema de transport espacial reutilitza­ble, i per a la tramesa de càrregues de diferents mides i pes a bord. La durada de la missió d’ahir va ser la prevista, 2,15 hores.

En la concepció i construcci­ó del Vega-C hi ha participat un equip espanyol, a més d’alemanys, belgues, austríacs, francesos, irlandesos, noruecs, holandesos, txecs, romanesos, suecs i suïssos, i ha estat desenvolup­at majoritàri­ament a Itàlia. ●

La Policia Foral va detenir ahir el presumpte autor d’una agressió sexual denunciada al barri pamplonès de Mendillorr­i durant aquests Sanfermine­s, dissabte 9 de juliol, i el va posar a disposició judicial, si bé manté obertes viàries vies d’investigac­ió.

La Junta Local de Protecció Civil reunida ahir va conèixer aquesta informació que va ser confirmada per l’alcalde de Pamplona, Enrique Maya, que va comentar que el presumpte autor de l’agressió sexual es va lliurar a la Policia Foral i es tracta d’una persona d’una altra comunitat autònoma, però sense aportar-ne més dades.

Posteriorm­ent, la titular del jutjat d’instrucció número 3 de Pamplona, en funcions de guàrdia, va decretar ahir mateix la posada en llibertat del detingut.

La magistrada li ha imposat una mesura d’allunyamen­t de 200 metres respecte a la denunciant durant la instrucció de la causa, així com una prohibició de comunicaci­ó. Aquest procedimen­t serà tramitat pel jutjat d’instrucció número 2 de Pamplona, que estava de guàrdia el dia dels fets.

En la mateixa reunió de Protecció Civil es va informar de la presentaci­ó d’una denúncia per tocaments i es va traslladar un missatge de calma a la ciutadania entorn de les punxades denunciade­s per diverses persones, la majoria dones, durant les festes.

Malgrat que, en un primer moment, es va advertir de la possibilit­at que aquestes punxades poguessin ser una nova forma de submissió química per perpetrar agressions sexuals, els cossos i forces de seguretat que estan investigan­t totes les denúncies sembla que descarten que aquest sigui l’objectiu de les punxades, ja que no s’han detectat substàncie­s químiques en cap de les denunciant­s. ●

 ?? ValY ciEfe / cFP ?? La part superior del coet dimarts
ValY ciEfe / cFP La part superior del coet dimarts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain