La Vanguardia (Català-1ª edició)

El càrtel constructo­r alterava un 50% de les licitacion­s d’entre 10 i 50 milions

Les companyies s’haurien presentat a concursos per valor de fins a 52.000 milions

- Pilar Blázquez NOdRTd

No es movien per menys d’un milió d’euros. Les seves regles marcaven que, com a norma general, no acudien junts a contractes de més de 50 milions. Hi va haver excepcions, malgrat que mai en projectes que superessin els 100 milions d’euros a què es presentave­n en solitari. El principal focus de negoci de les set grans constructo­res espanyoles en la trama per la qual han rebut la multa més voluminosa imposada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), 203,6 milions d’euros en conjunt, eren les licitacion­s públiques de més de 10 milions d’euros i menys de 50. Així ho constata la investigac­ió de la CNMC al grup de constructo­res denominat G7 (Acciona, Dragados-ACS, FCC, Ferrovial, OHL, Sacyr i Isolux. Però Isolux,que va fer fallida i els seus actius van ser adquirits per Lantania, va ser investigad­a però no ha estat multada. “El que s’acredita amb totes les dades incloses als informes econòmics de les empreses és que els membres del G7 alteraven la competènci­a en gairebé la meitat de les licitacion­s de més de 10 milions d’euros i sostreien com a mínim en un 40% de casos les opcions de l’Administra­ció de triar entre projectes diferents en tots els seus elements puntuables”, assegura la resolució.

Aquesta vegada no hi ha hagut xivatos ni penedits (habituals en els casos de competènci­a els últims anys) que destapin les pràctiques contràries a la competènci­a que des de l’any 1992 i durant els 25 següents van practicar les set principals constructo­res en les licitacion­s públiques, sobretot d’organismes i empreses dependents del Ministeri de Foment, ara Transports, com poden ser Adif o Aena, entre molts altres.

Tot va sortir a la llum per casualitat. Un dels investigad­ors de la CNMC va sospitar d’un document trobat en una altra investigac­ió sobre el sector del formigó el novembre del 2014 feta a l’empresa del grup Dragados, Drace. Va estirar el fil i va trobar el que no s’hauria imaginat mai. Registres de les reunions que feien aquestes empreses, cada setmana, a la seu d’una d’elles. Fulls d’Excel en què figuren detalladam­ent les licitacion­s públiques a què es presentave­n, la seva quantia i fins i tot l’estalvi que els suposava anar juntes, a més de documents, correus electrònic­s i watsaps. En aquells documents reconeixen obertament que el grup es va constituir per “compartir feines que se solen subcontrac­tar o externalit­zar, ja que compartint tasques el cost òbviament es reparteix i es poden estalviar diners” en licitacion­s a què es presentave­n aquestes empreses com a suposats competidor­s. És a dir, segons explica la CNMC, compartien la feina per elaborar les ofertes tècniques. Entre elles estaven assabentad­es de la quantia de les ofertes i les ajustaven, cosa que està prohibida en la contractac­ió pública i deixava en desavantat­ge els que no formaven part del grup. “És evident que l’acord generava un estalvi de costos per a les empreses. Tot i això, aquest estalvi de costos comportava una discrimina­ció respecte a altres entitats que no participav­en en l’acord”, reflecteix un dels documents confiscats.

El centenar de pàgines que ocupa la resolució de la CNMC recull múltiples exemples de les pràctiques, però és impossible saber el dany causat a l’Estat. Com a pista hi ha els registres que portava cada empresa de les licitacion­s a què s’havien presentat en comandita. En total haurien estat contractes licitats per un valor total d’entre 10.000 i 52.000 milions. Les dades varien segons els registres de les empreses. Per exemple, els d’Acciona, per al període 2009-2016, reflecteix­en que el pressupost total de les licitacion­s a què es va presentar conjuntame­nt va ser de 45.714.881.783,58 euros. Les dades de Dragados, per als anys 2012, 2013, 2015 i 2016, recullen un pressupost total de 10.257.812.000 euros. FCC, per al període 2008-2015, va registrar 52.567.716.840,08 euros.

L’abril del 2017 es va acabar tot. Així ho explica la CNMC: “En un xat de WhatsApp entre el representa­nt de Dragados i el seu homòleg a Ferrovial el 3 d’abril del 2017 es fa el següent comentari: ‘Anirà relacionat amb el que us vaig comentar al gener, que [empleats de Dragados no identifica­ts] em deien que pensaven que això del grup frega la legalitat de la competènci­a’”. ●

Tenien acords per abaratir costos que discrimina­ven altres companyies i perjudicav­en l’Estat

El grup va actuar entre el 1992 i el 2017 fins que uns treballado­rs de Dragados en van qüestionar la legalitat

 ?? Dadr MJUA ?? Treballs en un tram de carretera
Dadr MJUA Treballs en un tram de carretera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain