La Vanguardia (Català-1ª edició)

Energia i aliments eleven un 10,2% els preus a Espanya

L’INE confirma que l’IPC del juny és el més alt en 37 anys

- Luis Federico Florio

FONT:

Els preus van augmentar al juny un 10,2% interanual, la taxa més alta en 37 anys, des del 1985, per la pujada dels aliments i el combustibl­e, segons la dada confirmada ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). Es ratifica així la xifra avançada el dia 29 de juny pel mateix INE. Destaca particular­ment l’augment dels aliments, que pugen un 13,3% en un any: la fruita (puja un 19,3%), els llegums i les hortalisse­s (14%), la carn (13% el boví, 14% la d’au), el pa (14%), els cereals (28%), les pastes (29%), la llet (21%), el formatge (10,5%) o els ous (24%) continuen a l’alça.

L’altre culpable són els carburants. El grup d’electricit­at, gas i altres combustibl­es es dispara un 40% anual. El transport, consegüent­ment, s’encareix un 19%.

També es paga molt més pels viatges que l’any passat: els hotels, hostals i pensions pugen un 45% –es comparen amb un any encara marcat per la covid–; els paquets turístics internacio­nals, un 12%; els nacionals, un 8,4%...

És una dada “dolenta”, una “inflació desbocada” que està patint Europa, va admetre el president del Govern central, Pedro Sánchez, al Congrés, on va prometre fer el possible per reduir-la. “Té molt a veure amb l’actual situació d’Ucraïna, els preus de l’energia i els aliments”, va afegir el cap de l’Executiu.

Pel que fa al mes de maig, els preus s’han encarit un 1,9%. En l’accelerame­nt de preus, només al juny ja es van veure increments notables en fruites fresques (11%), gasolina (10,8%) i gasoil (9,2%). Així mateix, destaquen la pujada en paquets turístics per Espanya (17%) i als hotels i allotjamen­ts (9,3%). Així, el 2022 continua sent un any negre per al consumidor si es mira l’evolució dels preus, imparable. Arrencant primer amb la pujada de l’electricit­at (un 33% anual) i els sortidors de les gasolinere­s, s’ha anat estenent a tot el cistell de consum.

Només hi ha un grapat d’articles que baixen de preu en l’estadístic­a, entre els quals destaquen els equips de telefonia mòbil, que s’abarateixe­n un 5,7%, els ordinadors personals (-3,1%) i la roba per a nadons i nens (-1,5%).

“Els resultats han superat àmpliament les expectativ­es en gairebé tots els grups que componen l’IPC”, assenyalen des de Funcas. La inflació subjacent, la que no té en compte l’energia o els aliments frescos, està igual de disparada. Es confirma en un 5,5%, la taxa més alta des de l’agost del 1993.

Els salaris, per la seva banda, s’han quedat enrere: els sous de conveni pugen un 2,45% fins al juny, lluny de la inflació. “Els salaris necessiten créixer i s’han d’incloure clàusules de revisió salarial a tots els convenis per evitar la pèrdua de poder adquisitiu”, va destacar la UGT.

“En l’escenari central, la taxa d’inflació es mantindrà per sobre del 10% al juliol i l’agost. Els mesos posteriors baixarà fins a situar-se entorn d’un 8% al desembre”, calculen a Funcas, que ha revisat a l’alça un punt la seva previsió de mitjana anual, un 8,9%.

Per autonomies, la inflació més alta és a Castella-la Manxa, amb un 12,7%, seguida de l’11,6% de Castella i Lleó. Fa un mes només la primera superava el 10%. Avui també traspassen aquest límit Galícia (11,1%), Aragó (11%), Múrcia (10,9%), La Rioja (10,6%), Andalusia (10,5%), Astúries (10,3%), Melilla (10,1%) i Cantàbria (10%). A Catalunya és d’un 9,7%, pel 9,5% de Madrid. ●

Pedro Sánchez diu que la dada és dolenta i que té molt a veure amb la situació actual a Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain