La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ryanair qualifica de mínima la incidència de la vaga a Espanya

- Redacció

una estació logística a Constantí.

Fonts de la companyia van assegurar ahir: “Continuem compromeso­s amb Espanya i Catalunya. A curt termini, tenim previst posar en marxa un centre al Far d’Empordà, un altre a Castelló i un altre de diferent a Sevilla”. I van afegir: “Amazon planifica els nous edificis amb anys d’antelació i és habitual que adapti el calendari de llançament d’un centre”.

A Espanya, l’empresa té 40 centres d’operacions, entre hubs logístics (el més gran opera al Prat) i altres naus i estacions de distribuci­ó. En total, donen feina a 18.000 persones. Des que va aterrar a Madrid l’any 2012, el seu creixement al país ha estat exponencia­l i més encara des que la demanda es va disparar arran del confinamen­t. Només l’any passat, l’empresa va obrir 12 centres logístics amb l’objectiu de fer front a l’alça de la demanda. Però els canvis en el comportame­nt del consumidor, que contra molts pronòstics ha tornat a la botiga física després del final de la pandèmia, i la pujada de preus a escala global, han obligat l’empresa a frenar els plans d’expansió. Fa un parell de mesos, la firma va anunciar que retallaria 9 milions de m2 de superfície logística a escala global. El primer trimestre, l’empresa va publicar uns resultats que van espantar els inversors. Les pèrdues trimestral­s van arribar als 3.800 milions de dòlars, nivells que l’empresa dirigida per Jeff Bezos no registrava des de l’exercici de l’any 2014. ●

El Prat va tornar a ser l’aeroport espanyol més afectat per la vaga dels tripulants de cabina de Ryanair.

Segons dades del sindicat USO, convocant de les aturades juntament amb Sitcpla, la jornada va acabar amb 11 vols cancel·lats, 6 dels quals van ser a l’aeroport barceloní. En concret, van quedar suspeses les rutes amb origen o desti

Demà els tripulants de l’aerolínia EasyJet a Espanya també estan convocats a la vaga

nació a Brussel·les, Milà i Roma. Pel que fa als retards, Palma va ser ahir l’aeroport que va patir més afectacion­s, un total de 55, davant les 50 de Barcelona.

Al conjunt d’Espanya, es van cancel·lar un total d’11 vols i se’n van endarrerir 231. Aquestes xifres demostren que el seguiment de la vaga va ser molt semblant al de la jornada de dimarts. En un comunicat, Ryanair va dir que l’afectació de la vaga és mínima, ja que afecta “menys d’un 1% dels vols amb origen o destinació Espanya”. De cara a les pròximes jornades de vaga, convocades avui, demà i els dies 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 i 28 de juliol, la firma de baix cost confia que l’operativa continuï funcionant pràcticame­nt amb normalitat. Els aeroports afectats són els deu on opera la firma irlandesa: Barcelona, Madrid, Màlaga, Sevilla, Alacant, València, Girona, Santiago, Eivissa i Palma.

A partir de demà la situació pot empitjorar, perquè s’afegeixen a la vaga els tripulants de cabina de l’aerolínia britànica EasyJet, que repetiran les aturades el 17, 29, 30 i 31 de juliol.

A escala internacio­nal, es van prendre més mesures per frenar el col·lapse que es viu als aeroports més grans del continent. Ahir va ser Lufthansa qui va anunciar la cancel·lació de 2.000 vols als aeroports de Frankfurt i Munic, que s’afegeixen als altres 6.000 anunciats recentment per l’aerolínia alemanya.

Al Regne Unit, British Airways també ha anunciat la retallada d’un 13% dels vols i l’aeroport de Heathrow ha demanat a les aerolínes de no vendre més bitllets durant aquest estiu. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain