La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern Draghi, al límit

El president Mattarella demana al premier italià que intenti continuar en el càrrec

- Lnní Buj PEDa. Correspons­al

Seria normal que l’últim que hauria de passar en un país del G-7, en plena guerra a Ucraïna, amb la inflació pels núvols, el preu de la gasolina disparat, el risc que Moscou talli el gas i una sequera històrica, és una crisi de Govern. Sobretot si falta molt poc per a les pròximes eleccions, que es duran a terme a la primavera. Però Itàlia, terra habituada al drama a 35 graus, ahir va tornar a sorprendre Europa amb una tempesta d’estiu.

Itàlia està sumida en un caos institucio­nal perquè el Moviment 5 Estrelles (M5E) es va absentar durant la votació d’un delicat decret amb mesures contra la inflació que anava lligat a una moció de confiança. Tal com ho havia advertit, el primer ministre, Mario Draghi, va constatar que la majoria del Govern que l’havia secundat durant la investidur­a s’havia trencat i, per tant, va anar al palau del Quirinal, la seu de la presidènci­a de la República, per lliurar la dimissió davant Sergio Mattarella.

Però Itàlia té uns esmolats instrument­s per evitar daltabaixo­s automàtics. El cap de l’Estat va decidir rebutjar la dimissió de Mario Draghi i li va demanar que tornés al Parlament i verifiqués si existeixen les condicions perquè continuï al capdavant de l’Executiu.

Tot queda ajornat fins dimecres vinent, dia en què, després d’un important viatge a Algèria – Itàlia necessita molt el gas algerià per independit­zar-se dels hidrocarbu­rs de Moscou–, Draghi acudirà a les cambres. Llavors serà el torn dels partits polítics, que hauran d’assumir la responsabi­litat per decidir si l’Executiu ha d’arribar a la fi. No se sap com es resoldrà l’embolic. Draghi podria buscar el suport dels seus aliats per continuar governant, però també podria insistir a dimitir i proposar la possibilit­at d’un avançament electoral.

El teatre polític italià encara permet que l’M5E torni a donar suport a Draghi per evitar eleccions. El premier i Mattarella van estar parlant durant una hora. És comprensib­le que tots dos coincidiss­in que el precipici no és irreversib­le. Al cap i a la fi, l’Executiu actual va néixer per voluntat del president per resoldre la difícil situació del país en plena pandèmia i per implementa­r el pla de recuperaci­ó. Ara, les exigències encara són més grans. L’última opció seria avançar els comicis al setembre o a l’octubre, una cosa que només desitja la ultradreta­na Giorgia Meloni,

 ?? MA   M    RC ?? El primer ministre italià, Mario Draghi, sortint de la trobada d’ahir amb el president Sergio Mattarella
MA M RC El primer ministre italià, Mario Draghi, sortint de la trobada d’ahir amb el president Sergio Mattarella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain