La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron tem que la guerra “durarà” i anuncia un pla d’estalvi energètic

El president francès veu “probable” que Rússia talli el subministr­ament de gas

- Eusebio VAl París rr s sa

La festa nacional del 14 de Juliol, dia de la Bastilla, es presta a l’exaltació patriòtica, amb la mostra de poder militar a la desfilada dels Camps Elisis. De totes maneres, aquest any la celebració va cobrar un significat especial, amb molta inquietud en l’ambient, a causa de la guerra d’Ucraïna –a tres hores de vol de París– i les serioses repercussi­ons econòmique­s que se’n deriven.

Emmanuel Macron, en una entrevista televisada des dels jardins de l’Elisi, va preparar els francesos per a un període difícil. El president va anunciar “un pla de sobrietat” energètica en previsió que Rússia interrompi completame­nt el subministr­ament de gas natural a Europa. Segons ell, és “probable”, en efecte, que Moscou tanqui l’aixeta del combustibl­e. Atès que “aquesta guerra [d’Ucraïna] durarà”, el líder francès va destacar la necessitat de prendre mesures per resistir-ne les conseqüènc­ies a llarg termini.

Macron va estimar que l’estiu i el començamen­t de la tardor seran “molt durs” en el conflicte ucraïnès. El president francès ja no té dubtes que Putin utilitzarà l’energia com a arma, de manera que s’ha d’actuar. Malgrat que França és menys vulnerable que països com Alemanya, atesa la diversific­ació dels seus proveïdors de gas i el pes de l’energia nuclear, una interrupci­ó del subministr­ament rus afectaria tot el continent i desequilib­raria els mercats i els preus.

El pla de sobrietat inclourà mesures destinades a les administra­cions públiques, per donar exemple, com la reducció de l’enllumenat públic, i d’altres per a les empreses i per als ciutadans particular­s. El pla de sobrietat anirà acompanyat d’un “pla de contingènc­ia”, més sever i quantifica­t, si les circumstàn­cies ho exigeixen. El titular de l’Elisi va insistir que França no està en guerra amb Rússia i que l’objectiu continua sent “parar la guerra sense fer la guerra”. Aquest és el sentit de les sancions contra Moscou i de l’ajuda militar a Kíiv.

Malgrat les paraules del president, el debat a França un dia com el d’ahir no es va escapar de la reflexió de si el país estaria realment preparat per a un conflicte bèl·lic d’alta intensitat. Les dues entrevista­dores van preguntar a Macron sobre la capacitat militar francesa davant el pitjor dels escenaris. El president va provar de tranquil·litzar el públic. A parer seu, França disposa del “primer exèrcit d’Europa”. “Tenim un exèrcit fort, amb dissuasió nuclear”, va recordar, alhora que confirmava que la despesa en defensa augmentarà.

La desfilada va ser un aparador de les capacitats militars. Van desfilar els camions equipats amb els canons Caesar, l’arma més valuosa lliurada per França a Ucraïna. Permeten llançar projectils a fins a 50 quilòmetre­s de distància, amb gran precisió, i moure en qüestió de minuts el canó a una altra posició allunyada per evitar que els radars russos el detectin i dirigeixin un cop de represàlia. El problema és que França disposa només de 76 canons d’aquest tipus, 18 dels quals estan operatius a Ucraïna.

En la desfilada aèria hi van participar els caces bombarders Rafale, capaços de llançar míssils amb càrrega nuclear. També van sobrevolar els Camps Elisis avi

Als Camps Elisis hi desfilen els canons Caesar que s’envien a Ucraïna i soldats del front est de l’OTAN

ons de transport de països de l’OTAN, entre els quals Espanya i Alemanya, i Rafale grecs. Entre les tropes presents a París hi havia soldats de nou països del flanc est de l’Aliança –les tres repúblique­s bàltiques, Txèquia, Hongria, Romania, Bulgària, Polònia i Eslovàquia–, un missatge fort de cohesió de l’OTAN davant l’amenaça russa.

Respecte a la política interior francesa, molt agitada després de les legislativ­es del juny, Macron va dir que confia en “l’esperit de responsabi­litat dels partits” perquè les lleis tirin endavant, malgrat que el Govern va perdre la majoria absoluta. Va fer una referència directa a Els Republican­s (LR, dreta) perquè no s’alineïn amb l’oposició d’esquerres i d’extrema dreta. El president va confirmar el seu pla d’aprovar per a l’estiu del 2023 la reforma de les pensions, amb el retard en l’edat de jubilació, perquè els francesos s’han d’equiparar amb els seus veïns i “treballar més”. ●

 ?? SARAH MEYSSONNIE­R / Reuters ?? El president Macron, al costat del cap de l’Estat Major, Thierry Burkhard, arribant a la desfilada militar als Camps Elisis
SARAH MEYSSONNIE­R / Reuters El president Macron, al costat del cap de l’Estat Major, Thierry Burkhard, arribant a la desfilada militar als Camps Elisis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain