La Vanguardia (Català-1ª edició)

Optimisme per l’avenç en el diàleg sobre l’exportació de gra d’Ucraïna

El possible pacte desbloquej­aria més de 20 milions de tones de cereals

- GonzAlo ArAgonés

Les probabilit­ats que els vaixells de càrrega tornin a solcar el mar Negre amb cereal procedent dels ports ucraïnesos han augmentat després de la reunió que dimecres van mantenir a Istanbul representa­nts militars russos, ucraïnesos, turcs i delegats de l’ONU. És l’avenç més seriós fins al moment per trencar un bloqueig que amenaça de provocar la seriosa escassetat en diverses parts del món, amb perill de fams en països de l’Àfrica.

Hi podria haver acord final la setmana que ve, va assegurar el ministre de Defensa turc, Hulusi Akar. Els missatges més optimistes indiquen que l’anunci es podria fer coincidir amb una reunió a Teheran sobre Síria, on es trobaran el president de Rússia, Vladímir Putin, i el de Turquia, Recep Tayyip Erdogan.

Tant a Moscou com a Kíiv es van llançar ahir dijous signes positius que indicarien que aquestes esperances no van desencamin­ades. A la reunió, mantinguda a la ribera europea de l’estret del Bòsfor, “va ser possible formalitza­r alguns elements per a un possible acord que ara discuteixe­n a les seves capitals Rússia, Ucraïna i Turquia a través dels seus departamen­ts militars”, va dir la portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova.

Hulusi Akar va assenyalar que russos i ucraïnesos van arribar a una entesa per dur a terme “controls conjunts” als ports i per “garantir la seguretat de les rutes”, és a dir, crear corredors segurs per al transport de productes agríco

L’acord implicaria la creació d’una zona de seguretat i controls conjunts als ports

les.

L’acord implicaria la creació, a més, d’una zona de seguretat lluny dels ports però a prop de les aigües territoria­ls ucraïneses, on s’inspeccion­arà la càrrega dels vaixells. Aquesta era una exigència de Moscou, que tem que Ucraïna aprofiti la situació per rebre armament. Les inspeccion­s aniran a càrrec de Turquia i de l’ONU, va dir una font pròxima a les negociacio­ns a l’agència RIA Novosti.

Per coordinar i vigilar l’acord, es crearà un centre de coordinaci­ó a Istanbul. Tot això s’haurà de perfilar en una nova reunió. L’agència russa afirma que serà el 20 i el 21 de juliol.

Des de Kíiv, el ministre d’Infraestru­ctures ucraïnès, Oleksandr Kubrakov, i el d’Exteriors, Dmitró Kuleba, van assegurar respectiva­ment que s’està “un pas més a prop del resultat” i “a punt de l’acord”.

Si aquest optimisme es tradueix en un pacte final es podria evitar la crisi alimentàri­a que, segons ha avisat l’ONU, provocarà l’escassetat de gra als mercats.

Els països occidental­s acusen Rússia d’impedir que Ucraïna exporti cereal a través dels seus ports. Moscou, per la seva part, acusa les tropes ucraïneses de ser-ne les responsabl­es, per haver minat l’accés als seus propis ports.

El pacte donaria sortida a les més de 20 milions de tones de cereal bloquejat a les sitges ucraïneses, però també facilitari­a l’exportació de gra i fertilitza­nts rus

sos, avui escassos al mercat mundial. “Tenim un raig d’esperança per alleujar el patiment humà i alleujar la fam al món”, va dir el secretari general de l’ONU, António Guterres.

Turquia, membre de l’OTAN i amb bones relacions tant amb Kíiv com amb Moscou, s’està convertint en el lloc de trobada entre els enemics. Els contactes més prometedor­s per aconseguir la pau, tot i que van quedar en no res, es van celebrar en territori turc. Ara, amb el gra, a més de la taula de negociació, també disposa de mitjans de transport. Els seus responsabl­es van assegurar que tenen vint vaixells de càrrega al mar Negre preparats per ser carregats amb cereal ucraïnès. ●

 ?? Agènciec OGIRncKO / Reuters ?? Cotxes cremats a Vínnitsia davant d’un monument a les Forces Aèries, un caça soviètic Mig-21
Agènciec OGIRncKO / Reuters Cotxes cremats a Vínnitsia davant d’un monument a les Forces Aèries, un caça soviètic Mig-21
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain