La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lituània cedeix en part davant la UE en el trànsit de mercaderie­s a Kaliningra­d

- VÍLNIUS / MOSCOU

Lituània mantindrà les restriccio­ns a l’enclavamen­t rus de Kaliningra­d mentre elabora les normes per reprendre el comerç, va dir ahir la primera ministra Ingrida Simonyte. La Comissió Europea va afirmar dimecres que les mercaderie­s russes sancionade­s podrien transitar pel territori comunitari fins a Kaliningra­d després que s’intensifiq­uessin les tensions entre Moscou, Brussel·les i Lituània. “Caldrà establir controls per a determinad­es mercaderie­s sancionade­s”, va afirmar Symonite, però no va donar cap termini per crear les noves normes.

Al·legant les sancions imposades per Brussel·les, Lituània va tallar el 17 de juny el transport entre Rússia i Kaliningra­d, que limita amb Lituània i Polònia, membres de la UE i l’OTAN, i depèn del ferrocarri­l i de les rutes que travessen Lituània per a la majoria de les mercaderie­s. Les sancions tenen com a objectiu prohibir l’entrada a la UE de determinat­s productes russos, com el vodka i l’acer.

Les orientacio­ns de la Comissió publicades dimecres deien que les sancions comercials no s’havien d’aplicar al transport sempre que els volums no superessin les mitjanes dels últims tres anys, per reflectir “la demanda real de béns essencials al lloc de destinació”.

El governador de Kaliningra­d, Anton Alikhànov, va considerar resolt en un 80% el bloqueig parcial del trànsit de mercaderie­s però va dir que les restriccio­ns per carretera “també s’han d’eliminar completame­nt”. El requisit dels controls sobre els volums “és absurd”, va dir.

La portaveu russa d’Exteriors, Maria Zakhàrova, va dir que Moscou està estudiant la situació. Zakhàrova va considerar a priori la decisió de Brussel·les com una manifestac­ió de “realisme i sentit comú”. ●

L’enclavamen­t rus veu gairebé resolt el litigi per les sancions a Moscou però demana d’eliminar més controls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain