La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els manifestan­ts de Sri Lanka es retiren dels edificis ocupats

El president Gotabaya Rajapaksa volar a Singapur i dimiteix per e-mail

- Ismael Arana

Després del caos de les últimes jornades, els manifestan­ts antigovern­amentals de Sri Lanka van anunciar ahir la intenció de desallotja­r els edificis públics ocupats durant els últims dies de protestes contra els mandataris que els han conduït a la crisi econòmica més gran de la seva història moderna.“Ens retirem pacíficame­nt del palau presidenci­al, la secretaria presidenci­al i l’oficina del primer ministre amb efecte immediat, però continuare­m la nostra lluita”, va afirmar als mitjans Swasthika Arulingam, un dels representa­nt de les massives manifestac­ions que hi ha hagut des de fa mesos a Colombo.

Sri Lanka viu la pitjor crisi financera i institucio­nal de la seva història. La mala gestió econòmica dels seus dirigents ha portat el país a la fallida i ha provocat escassetat d’aliments, combustibl­e i altres béns de primera necessitat entre gran part dels seus 22 milions d’habitants. Colombo va deixar de pagar el deute extern de 51.000 milions de dòlars a l’abril i està en converses amb l’FMI per a un possible rescat. Després de mesos de protestes, majoritàri­ament pacífiques, els manifestan­ts van apujar el to el cap de setmana passat envaint l’oficina del president, el controvert­it Gotabaya Rjapaksa.

Després d’uns quants dies en parador desconegut, dimecres es va saber que Rajapaksa va fugir amb la seva dona cap a les Maldives, des d’on va posar ahir rumb cap a Singapur en un avió de les aerolínies saudites. No se sap si es quedarà a la petita ciutat Estat o des d’allà volarà a un tercer país que l’aculli. Poc després de la fugida, Rajapaksa va comunicar que havia designat president interí el primer ministre, Ranil Wickremesi­nghe, i va assegurar que dimecres d’aquesta setmana anunciaria formalment la dimissió, cosa que finalment no va passar.

Milers de manifestan­ts van tornar als carrers i van ocupar el despatx del primer ministre per exigir la dimissió immediata dels dos mandataris. “La gent d’aquesta lluita no ha estat mai violenta. Sempre han estat pacífics, i l’ocupació sempre ha estat pacífica. Aquests edificis no són propietat privada de ningú i la gent té dret a ocupar-los”, va apuntar Arulingam des del parc Galle Face, als voltants de la secretaria presidenci­al. Segons va afegir, els manifestan­ts es quedaran al parc, centre neuràlgic de les protestes, fins que Rajapaksa, i el recentment nomenat president en funcions Wickremesi­nghe dimiteixin.

El president Rajapaska, de 73 anys, va enviar ahir per fi al

La protesta continua en un parc després que un jove resultés mort i 84 persones fossin ferides

Parlament la renúncia per correu electrònic. Per la seva part, Wickremesi­nghe va exigir l’evacuació d’aquests edificis, va decretar l’estat d’emergència i va instar les forces de seguretat a fer “el que sigui necessari per restaurar l’ordre”. Un jove de 26 anys va morir als voltants de l’oficina del primer ministre i 84 persones van resultar ferides durant les diverses protestes que hi va haver durant la jornada.

Està previst que el Parlament elegeixi el nou president del país el 20 de juliol. ●

 ?? Eranga Jayawarden­a / AP ?? Un manifestan­t al jardí de l’oficina del primer ministre
Eranga Jayawarden­a / AP Un manifestan­t al jardí de l’oficina del primer ministre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain