La Vanguardia (Català-1ª edició)

HISTÒRIES DEL MÓN La nena sí que va ser violada

Els republican­s retorcen a conveniènc­ia el cas d’una violació infantil

- Franc sc P irón

Gerson Fuentes, de 27 anys, originari de Guatemala i immigrant indocument­at resident a Ohio, afronta la perspectiv­a d’estar empresonat la resta de la seva vida. Li imputen la violació reiterada d’una nena de 10 anys.

Segons la policia, Fuentes va confessar el crim. El jutge va imposar a l’acusat una fiança de dos milions de dòlars.

Però hi ha una altra conseqüènc­ia rellevant en aquesta resolució que descriu l’atmosfera imperant als Estats Units. Ara resulta que el cas és real i no pas una fabulació dels demòcrates, com van pregonar els republican­s, per forjar un relat a favor de l’avortament després de la sentència del Tribunal Suprem que va revocar aquest dret constituci­onal consagrat durant mig segle.

Poques hores després del pronunciam­ent del Suprem, al Buckeye state va entrar en vigor una restrictiv­a llei que prohibeix la interrupci­ó de l’embaràs a la sisena setmana, sense excepcions per violació. Aquesta nena, de qui no s’ha donat el nom, va quedar embarassad­a. Superava el límit en tres dies, i des del servei infantil del comtat de Franklyn van fer la gestió en nom de la família perquè es desplacés a Indiana. En aquest estat veí, que encara té vigent la regulació de 22 setmanes, en espera d’una altra també de molt restringen­t, li van poder practicar la intervenci­ó.

A fi d’humanitzar el significat de la decisió de l’Alt Tribunal, màxim llegat de la deriva ultraconse­rvadora de l’expresiden­t Donald Trump, el diari Indianapol­is Star va revelar aquesta notícia a l’edició de l’1 de juliol. La font era la doctora Caitlin Bernard, l’obstetra ginecòloga que va rebre la trucada des de la clínica d’Ohio.

Els grups proavortam­ent van veure en aquesta informació les tràgiques però esperades conseqüènc­ies de les restriccio­ns imposades. Fins i tot va arribar a la Casa Blanca. “Una nena de deu anys, violada, embarassad­a de sis setmanes, ja traumatitz­ada, es va veure obligada a desplaçar-se a un altre estat”, va recalcar el president Joe Biden en el moment de rubricar una ordre executiva per pal·liar les conseqüènc­ies del Suprem.

“Una altra mentida; algú sorprès?”, va tuitejar Jim Jordan al·ludint al cas. Aquest congressis­ta per Ohio és un dels membres més rellevants de l’extrema dreta trumpista. La seva opinió no va ser aïllada entre els del seu grup. Una vegada més, la cadena Fox va exercir

d’altaveu conspirado­r.

“Una història improbable d’una font esbiaixada però que no es pot confirmar”, va sostenir a la seva pàgina editorial The Wall Street

Journal, el mitjà de prestigi del grup Murdoch en comparació a la Fox i al tabloide The New

York Post.

El Journal va afegir després una nota de l’editor respecte a la detenció de Fuentes.

“Apreciem la nostra obligació de corregir l’expedient, que és terrible. La millor notícia és que s’ha tret un violador del carrer”. Aquestes frases formen part de l’editorial que va aparèixer aquest dijous a la mateixa capçalera: una rectificac­ió en tota regla en què s’accepta que aquest succés és veritable des de la primera línia. “Sembla que el president Biden tenia raó quan va explicar la història sobre una nena de deu anys d’Ohio que va anar a Indiana per avortar”, es llegeix al començamen­t.

El governador d’aquest estat, el republicà David Yost, va sembrar dubtes sobre la veracitat del cas, fins que aquest dimecres va emetre un comunicat en què va elogiar l’operació per detenir l’agressor.

No va tenir aquesta reacció Jordan, que es va encarregar d’esborrar el tuit en què desqualifi­cava l’existència d’aquesta nena quan es va difondre l’arrest del presumpte violador.

Als passadisso­s del Congrés, aquest dijous va declarar, tot i això, que no lamentava el missatge ni havia de demanar disculpes a la víctima ni a la seva família. Malgrat les evidències, va assegurar que “no he dubtat mai de la història de la nena”, i va argumentar, com

La dreta va negar primer la violació i ara carrega contra els immigrants perquè el detingut no té papers

a bon deixeble de Trump, que el seu tuit va ser mal interpreta­t per la premsa i que el seu comentari era una desaprovac­ió del president.

Anant un pas més enllà, a partir d’ara, per a la Fox, Jordan i tots els que van negar la nena, la història és real i té un culpable: Biden i la seva política de portes obertes. Fuentes és un “immigrant il·legal”; tant se val tot el que es va negar prèviament.

 ?? MEGAN JELINGER / Reuters ??
MEGAN JELINGER / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain