La Vanguardia (Català-1ª edició)

I ara què?

-

L’informe fet públic ahir afirma que un Estat implicat en el mecanisme d’auxili judicial no pot denegar l’execució d’una ordre de detenció europea basant-se en el risc de vulneració del dret, tret que “es demostri l’existència de deficiènci­es sistèmique­s o generalitz­ades”. De la mateixa manera nega que les autoritats judicials del país al qual es reclama la col·laboració siguin competents per decidir quin tribunal pot demanar l’extradició i quin no.

Per què és important aquest informe?

Perquèmalg­rat que no és vinculant generalmen­t orienta la decisió que ha de prendre el Tribunal i que arribarà al llarg dels pròxims mesos.

Per què el jutge espanyol Pablo Llarenavap­resenta r unaqüestió prejudicia­l?

La va remetre després de la negativa belga a lliurar el conseller Lluís Puig, una decisió que va ser ferma el gener del 2021. La justícia belga es va basar en el fet que va estimar un dels arguments de la defensa que afirmava que el Suprem no era el tribunal competent per sol·licitar l’extradició en la mesura que Puig era conseller de la Generalita­t i corresponi­a al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya jutjar-lo.

Això que vol dir Carles Puigdemont serà extradit?

No, ara per ara. En primer lloc perquè, com ja s’ha dit, l’informe de l’advocat general estableix les bases de la decisió del tribunal, però no és concloent. En segon lloc, cal recordar que Puigdemont gaudeix de la protecció que li brinda el Parlament Europeu, una qüestió que també és als tribunals. I finalment, una vegada resolt això, seria la justícia belga en aquest cas qui hauria de prendre la darrera decisió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain