La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bèlgica no pot opinar sobre qui jutja els líders del procés

-

europea, sosté, “no s’oposa” a emetre una altra ordre quan les autoritats judicials del país receptor han denegat una petició de detenció i lliurament previ “contraveni­nt el dret de la Unió”.

“L’execució de l’ordre europea de detenció constituei­x la regla, mentre que la denegació de l’execució es concep com una excepció que ha de ser objecte d’interpreta­ció estricta”, afirmen les conclusion­s de l’advocat general, una ferma defensa de les essències de la decisió marc que el juny del 2002, arran dels atemptats terroriste­s de l’11-S als Estats Units, va fixar els procedimen­ts de lliurament entre estats membres i va crear el mecanisme conegut com a euroordres. Malgrat que el procés no és automàtic i que la justícia europea ha admès que hi pot haver raons per denegar-la, l’advocat general fa una lectura restrictiv­a dels arguments pels quals es poden ignorar.

El TJUE dictarà sentència sobre les set qüestions prejudicia­ls del jutge Llarena a finals d’aquest any. A partir d’aquest moment el magistrat del Suprem –i els jutges de Bèlgica– tindrà clar quins són els criteris acceptable­s per denegar les euroordres contra Puig, processat per malversaci­ó de fons públics i desobedièn­cia, però també de Carles Puigdemont i Toni Común, per sedició i malversaci­ó en el seu cas, i Clara Ponsatí, només per sedició. En qualsevol cas, l’eventual execució de les ordres pendents no es podrà fer fins que la justícia europea no resolgui el recurs interposat per Puigdemont, Comín i Ponsatí en qualitat de diputats contra la decisió del Parlament Europeu d’aixecar-los la immunitat.

Com va passar en un altre cas paradigmàt­ic d’enfrontame­nt entre els jutges d’Espanya i Bèlgica –la demanda d’extradició de l’etarra Natividad Jáuregui, detinguda a Gant el 2013 després de 34 anys a la fuga, resolta a Estrasburg a favor de la família d’una de les seves presumptes víctimes–, les conclusion­s de l’advocat general deixen en mal lloc els magistrats del plat pays, acusats des de Luxemburg de contraveni­r principis clau del funcioname­nt de l’euroordre. “Lluitarem per cada dret i per cada opció. Fins al final”, va tuitejar ahir Puigdemont, pendent ara de la sentència del TJUE. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain