La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez mira a Itàlia i obté una àmplia majoria absoluta per al seu pla anticrisi

Feijóo sorprèn amb una abstenció al decret econòmic que aquest cop avala ERC

- Juan Carlos Merino Asier Martiarena

A la Moncloa miraven ahir de reüll a Itàlia, on el totpoderós Mario Draghi finalment va haver de llançar la tovallola després que no pogués salvar el seu pla anticrisi, per destacar la capacitat de Pedro Sánchez per forjar unes majories parlamentà­ries amb què es pugui mantenir la legislatur­a a la superfície a Espanya i mirar de rearmar-se davant el vendaval inflacioni­sta i els núvols de la recessió que despunten a l’horitzó.

“És temps de buscar consensos, d’estar d’acord en el que és essencial; és temps de sumar en l’esforç col·lectiu”, va demanar el ministre Félix Bolaños. I, una vegada cohesionad­a la coalició entre el PSOE i Unides Podem i recomposta la majoria de la investidur­a gràcies a l’impacte de les mesures que Sánchez va anunciar dimarts –singularme­nt els nous impostos als beneficis extraordin­aris dels bancs i les elèctrique­s–, el Govern central va aconseguir aplegar ahir una àmplia majoria absoluta per convalidar el seu segon decret anticrisi i prorrogar l’anterior.

Fins a 186 sís van avalar, doncs, la rebaixa fiscal de la factura de la llum o el xec de 200 euros per a les persones més vulnerable­s. Aquesta vegada ja amb el vot favorable d’Esquerra, juntament amb PNB, EH Bildu, el PDECat, Coalició Canària o Més País i Compromís.

La sorpresa, que no s’esperaven al Govern espanyol, és que aquesta vegada també el PP d’Alberto Núñez Feijóo va facilitar la convalidac­ió del decret anticrisi: va passar del rebuig del primer pla a l’abstenció en aquest últim. Ciutadans o Junts també es van abstenir, i la ultradreta de Vox es va quedar sola en el no.

Després d’una llarga jornada de negociacio­ns en què els telèfons van treure fum paral·lelament al debat parlamenta­ri –“hi ha hagut molta feina”, sospiraven alleujats a la direcció del grup socialista–, el Govern central va aconseguir una majoria absoluta encara superior, de 187 vots, per a la nova reforma exprés de la llei orgànica del Poder Judicial per renovar el Tribunal Constituci­onal. La llei de Memòria Democràtic­a també va ser aprovada amb 173 vots a favor, en aquest cas amb l’abstenció d’ERC i el rebuig furibund d’unes dretes que van advertir que la derogaran així que arribin a la Moncloa.

Malgrat les reiterades friccions en la coalició governamen­tal, els creixents recels dels aliats de legislatur­a i la dura ofensiva de les dretes, Sánchez va aconseguir aprovar ahir, sense cap estretor, totes les iniciative­s que es van votar al Congrés. Per al Govern espanyol va ser el millor colofó a les tres jornades del debat sobre l’estat de la nació i al curs parlamenta­ri, ja que va donar una imatge d’estabilita­t política per afrontar les tempestes econòmique­s que es poden agreujar encara més tornant de l’estiu. “En sortim reforçats”, celebraven.

A la llista de suports a Sánchez també hi va figurar, doncs –i en dues votacions clau–, el PP. El primer suport, en un moviment tàctic, va arribar en forma d’abstenció al segon decret de mesures econòmique­s del Govern central. Malgrat entendre que el pla presentat pel cap de l’Executiu continua sent “insuficien­t i incomplet”, ja que li falta, entre d’altres, mesures “específiqu­es per a les classes mitjanes”, com ara deflactar la tarifa de l’IRPF a les rendes de menys de 40.000 euros, fonts del PP van valorar “positivame­nt” el fet que Sánchez rectifiqué­s la seva actitud respecte a la baixada de l’IVA a l’electricit­at.

I el segon suport es va cenyir a l’increment de la despesa en Defensa a què es va comprometr­e el president de l’Executiu durant l’última cimera de l’OTAN, celebrada a Madrid. El PP demanava inicialmen­t “una llei de finançamen­t amb una programaci­ó plurianual”, però va donar per bona l’esmena del PSOE a la seva resolució per elevar progressiv­ament aquesta partida fins al 2% del PIB.

A canvi, el PSOE es va comprometr­e a avalar el document complet dels populars en matèria de Política Exterior i Defensa per “enfortir la relació amb els Estats Units i donar suport a l’ampliació del contingent militar nord-americà a la base gaditana de Rota”.

A la Moncloa, tot i això, van descartar que Feijóo imprimís un gir a la seva estratègia d’oposició, amb l’abstenció al decret anticrisi, i ho van atribuir més aviat a una falta de posició davant unes mesures que consideren que són beneficios­es per a tots els ciutadans. “Estan del tot desubicats”, van concloure. ●

L’Executiu tanca el curs parlamenta­ri amb una imatge d’estabilita­t davant les tempestes econòmique­s

El PP justifica facilitar el pla anticrisi adduint la “rectificac­ió” de Sánchez amb la rebaixa fiscal de l’IVA de la llum

 ?? Alberto Ortega / EP ?? El president Pedro Sánchez i la vicepresid­enta Yolanda Díaz ahir al Congrés
Alberto Ortega / EP El president Pedro Sánchez i la vicepresid­enta Yolanda Díaz ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain