La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crisi de govern a la italiana

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Les crisis de govern a Itàlia sempre són barroques, recarregad­es i complexes, i acaben produint una tempesta perfecta. I la que ahir es va obrir al país transalpí després que el Moviment 5 Estrelles (M5E), que lidera Giuseppe Conte, no participés en la votació al Senat del decret d’ajuts milionaris per pal·liar la inflació –i que el Govern de Mario Draghi havia plantejat com una moció de confiança– no és una excepció.

El premier Draghi va guanyar la votació, però l’abstenció dels grillini ha causat el col·lapse del Govern perquè el primer ministre havia anunciat que no continuari­a al capdavant de la coalició d’unitat sense l’M5E i ahir a la tarda va presentar la seva renúncia, que no li va ser acceptada pel president de la República, fet que obre un nou escenari que es podria resoldre, o no, dimecres vinent al Parlament.

Itàlia entra així en la seva enèsima crisi política, però en aquesta ocasió en un moment especialme­nt greu per la crisi econòmica i la inflació que viu el país. Conte, que dirigeix un partit en plena crisi després que el ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, s’escindís i s’endugués una seixantena de parlamenta­ris, exigia a Draghi canvis per continuar a la coalició, com ara deixar de continuar armant Ucraïna, cosa que el primer ministre va qualificar de xantatge.

La paradoxa és que els vots de l’M5E no eren imprescind­ibles perquè l’Executiu pogués continuar, com es va veure ahir en la moció de confiança, però Draghi no volia mantenir-se en el càrrec sense el seu suport.

La maniobra dels grillini torna a sumir a Itàlia en la incertesa política i econòmica, ja que amenaça els esforços per accedir a milers de milions d’euros dels fons europeus i podria paralitzar l’adopció de mesures contra la sequera i contra la dependènci­a del gas rus. El país podria tornar a entrar en una voràgine electoral en la perspectiv­a d’uns comicis al setembre, i tot per una decisió de Conte merament tàctica per pujar a les enquestes.

Draghi va presidir ahir a la tarda un consell de ministres i després va anar al Quirinal a presentar la dimissió al president de la República. Sergio Mattarella, que és l’àrbitre últim de la situació, la va rebutjar i va instar el primer ministre a presentar-se al Parlament la setmana vinent per “avaluar la situació política”, és a dir, per sotmetre’s a una nova moció de confiança i valorar si té els suports necessaris per continuar governant. Mattarella intenta així guanyar temps per veure si és possible formar una nova majoria i evitar les eleccions anticipade­s, encara que el primer ministre ha repetit els últims dies que no encapçalar­ia un govern “Draghi-bis”.

L’altra opció que podria estudiar el veterà cap de l’Estat italià seria nomenar un nou premier a curt termini que portés a Itàlia fins a les eleccions de la primavera.

Mattarella no és partidari d’avançar els comicis –només ho farà en última instància– en plena crisi energètica, quan cal elaborar els pressupost­os del 2023 i quan està en joc la recepció de milers de milions d’euros provinents de Brussel·les.

La coalició d’unitat nacional que Draghi presideix des de febrer del 2021 estava ahir a la nit dividida entre els partits que l’animaven a repetir en el càrrec –el centreesqu­erra i els escindits de l’M5E– i els que reclamaven un avançament electoral, entre els quals la dreta populista de Matteo Salvini i, sobretot, l’ultradretà Germans d’Itàlia, de Giorgia Meloni, fins ara el més destacat en les enquestes electorals. Són les crisis polítiques a l’italiana. ●

Draghi presenta la dimissió en perdre el suport l’M5E, però Mattarella la rebutja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain