La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran reemplaçam­ent?

- Col·lectiu Treva i Pau

Una de les tesis més falses i peregrines de les sostingude­s sense rubor per l’extrema dreta és la d’“el gran reemplaçam­ent”: en virtut de les maquinacio­ns d’elits perverses (amb quina finalitat?), els nostres països veuran substituir la població blanca i cristiana per la d’altres procedènci­es, més pigmentade­s, de confession­s diverses, i especialme­nt, musulmans. A fi d’estimular pors i ressentime­nts, poc importa la veritat, ja que aquest “reemplaçam­ent” no s’ha produït mai al llarg de milers d’anys de moviments migratoris arreu del món. Els únics casos de reemplaçam­ent poblaciona­l esdevingut­s s’han degut a guerres cruentes amb voluntat d’extermini de poblacions preexisten­ts.

Tampoc en èpoques recents, cap país d’immigració, ni tan sols els que n’ostenten una tradició de dècades com els Estats Units o França, no ha assistit a tal fenomen, ni hi ha el més mínim indici que es pugui produir, fins i tot utilitzant hipòtesis inversembl­ants (nul·la natalitat “nativa”, absència de matrimonis mixtos, impermeabi­litat cultural total, inexistènc­ia absoluta de crisis econòmique­s i d’ocupació...).

Així doncs, pot ser interessan­t analitzar el cas espanyol, atesa la intensitat absolutame­nt singular que va assolir el fenomen migratori la primera dècada d’aquest segle. Cada any, la població immigrant va créixer al voltant d’un 1% sobre la població total (unes 450.000 persones/any), proporció que no s’ha donat en cap país occidental els últims segles. A partir del 2010 la immigració canvia de signe durant diversos anys de resultes de la crisi econòmica del 2008, ja que –com és ben sabut– la causa eficient de les migracions és el mercat de treball (per això, el saldo migratori el 2021 torna a ser positiu, en unes 150.000 persones, una vegada iniciada la recuperaci­ó de l’ocupació després del confinamen­t).

Si la teoria del gran reemplaçam­ent tingués algun indici de rigor, un fenomen de la magnitud del descrit hauria deixat alguna empremta visible en la societat espanyola pel que fa a l’exercici del poder, a la cultura prevalent, al control social... Vegem-ho: les persones d’origen immigrant ostenten algun grau apreciable de poder polític, econòmic, judicial, institucio­nal, policial...? (Si ni tan sols les dones “blanques i cristianes” no ho han aconseguit encara en prou grau...).

Aquestes persones han imposat els seus valors a la societat preexisten­t? Ni tan sols no ho hanaconseg­uit,probableme­nt,enaquellsm­és exemplars, com el respecte a la gent gran de certes cultures mediterràn­ies o americanes.

Quins canvis culturals significat­ius han introduït al nostre país? Aparentmen­t, l’esforç d’integració ha estat unilateral, fins i tot per bé (per exemple, és notable amb quina celeritat les persones immigrants han adoptat la “cultura de la donació d’òrgans”, que singularit­za feliçment el nostre país), per no esmentar la ràpida imitació de les exigües pautes reproducti­ves de la societat espanyola.

El més paradoxal de la fal·làcia del gran reemplaçam­ent és que la població immigrant (de la mateixa manera que la nostra minoria més antiga, la gitana) no aspira a cap hegemonia. La seva demanda, universal, és de respecte i d’igualtat, aspiració que té el suport de milions de conciutada­ns. Els mateixos que lamenten profundame­nt que milers de persones “natives” pateixin gratuïtame­nt a causa d’una falsa amenaça esgrimida tenaçment per l’extrema dreta i que rebutgen vehementme­nt les matances perpetrade­s per supremacis­tes fanatitzat­s. ●

La paradoxa de la fal·làcia del gran reemplaçam­ent és que els immigrants no aspiren a cap hegemonia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain