La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense fórmules màgiques

- Lluís Foix

No hi ha fórmules màgiques per mitigar les conseqüènc­ies d’una crisi global amb conseqüènc­ies impreviste­s per a tothom. La primera resposta exigible és que els governs siguin realistes i transmetin als ciutadans la realitat dels fets. Una segona aproximaci­ó és que encertin en les seves decisions, que poden ser crucials, mentre arriben les dades negatives que indiquen que el futur és incert. Però la por és lliure i, com deia Roosevelt als anys trenta, de l’únic que cal tenir por és de la por mateixa. La por és sempre sobre el que pot passar i no sobre el que ens passa.

La història aporta exemples infinits de decisions equivocade­s que es podrien haver evitat amb una simple dosi de realisme. No es tracta de guanyar o perdre debats al Congrés sinó d’explicar la cruesa de les dades i les seves conseqüènc­ies advertint que arriben temps de dures restriccio­ns que afectaran a tothom, però especialme­nt els més vulnerable­s.

La presidenta de la Reserva Federal nord-americana ha dit que la guerra d’Ucraïna és el desafiamen­t més gran per a l’economia global. Pugen els tipus d’interès, la inflació és imparable i l’augment del cost de

La guerra a Ucraïna és el desafiamen­t més gran per a l’economia local i global

la vida castiga milions de ciutadans independen­tment dels que els governin o del país al qual pertanyin.

Si la guerra és el detonador de la gravetat del moment, el més raonable seria un alto el foc. Però em temo que ja és tard perquè ni Putin ni Zelenski, amb Occident al seu costat, ofereixen senyals de pactar una treva o un armistici.

Fa cinc mesos que dura la guerra, amb milers de morts als dos bàndols i amb el xantatge latent de Putin de tallar del tot l’aixeta energètica a Europa. L’estiu juga a favor de Zelenski, però l’hivern serà utilitzat per Rússia per amenaçar i dividir Europa.

El més fàcil seria convèncer Zelenski que cedís davant Putin i lliurés a Rússia una part o la totalitat del territori ucraïnès. Però no sé si seria el més convenient perquè darrere Ucraïna vindrien els assetjamen­ts dels països bàltics i dels que han format part històricam­ent de la seva zona d’influència. Putin ha dit que la desintegra­ció de la Unió Soviètica va ser una tragèdia. El que està en joc són els valors i el sistema de vida europeu i occidental. Qui ha començat el conflicte no és Ucraïna sinó Rússia. Amb tot, una vegada la guerra comença, el final és incert. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain