La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les comunitats busquen famílies d’acollida per a 3.000 menors d’11 anys

Acord per aconseguir que cap nen no visqui en un centre d’acolliment d’aquí 8 anys Els Estats Units aproven la vacuna de Novavax per als adults

- Celeste López WASHINGTON

Entre tant de soroll mediàtic, amb crisis de tota mena pel mig i una guerra, una notícia d’abast per a la infantesa ha quedat relegada, l’acord unànime entre el Ministeri de serveis socials i les comunitats autònomes perquè cap nen més petit d’11 anys no visqui en un centre d’acolliment d’aquí al 2030. Aquest objectiu s’ha marcat en dues fases: una primera que estableix el termini del 2025 per “treure” d’aquestes residèncie­s els nens d’entre 0 i 6 anys, i cinc anys després, els d’entre 7 i 10 anys. Amb dades del 2020, que són les últimes disponible­s a Espanya, hi ha en aquesta situació 3.088 nens, 1.117 de la franja més petita (incloent-hi 537 que no han fet els 4 anys) i 1.911 d’entre 7 i 10.

L’acord, que a la fi va acompanyat de finançamen­t procedent de la Garantia Infantil, un dels fons Next Generation de la uE, intenta pal·liar l’incomplime­nt permanent en què han incorregut les administra­cions públiques des que el 2015 es va aprovar la llei de Modificaci­ó del sistema de Protecció a la Infantesa i a l’Adolescènc­ia, que establia que els infants més petits de fins a 3 anys sota la tutela de l’administra­ció no han d’estar institucio­nalitzats i vivint en residèncie­s pel dany emocional i psíquic que suposa. I el pas següent s’havia de fer amb els nens de 4 a 6: calia buscar-los una família per evitar el dany que suposa créixer en una residència. Els gairebé 1.200 infants que viuen en aquests centres són el clar reflex que la norma no s’ha complert, tret de Cantàbria, on no hi ha nens de menys de 6 anys en centres, i Navarra, que, almenys fins al 31 de desembre del 2020, no tenia cap nadó, tot i que sí que figurava un menor d’entre 4 i 6 anys en una residència.

L’acord hi és i hi ha finançamen­t. Ara falta que les comunitats, juntament amb el Ministeri de serveis socials, posin fil a l’agulla per buscar famílies d’acollida per a aquests gairebé 3.100 nens (no cal que siguin parelles) que estiguin disposats a obrir casa seva a un infant i cuidar-lo i acompanyar-lo en uns moments crucials de la seva vida.

Hi haurà famílies per a tots ells? A l’Associació Estatal d’Acolliment Familiar (Aseaf), no en tenen dubtes: Espanya és un país solidari i ho ha demostrat sempre. una altra cosa és que la població, en general, no sap què és l’acolliment familiar. A això cal afegir-hi l’escàs suport econòmic (entre 200 i 400 euros al mes) i d’acompanyam­ent que reben les famílies d’acollida.

“Quan un nen arriba a la família amb 10 anys necessita l’acompanyam­ent de profession­als per encaixar en aquesta nova llar, per facilitar-ne la integració; també per treballar amb les famílies d’origen i d’acollida és important el suport escolar i de psicòlegs, són nens més disruptius perquè no estan bé per dins, tot necessita el seu temps”, assenyalen a l’Aseaf.

Però, i si no es troben prou famílies?, i si ningú no s’ofereix a acollir dos o tres germans o un nen amb problemes de salut? El Ministeri de serveis socials ha posat en marxa AcogEs+, un projecte pilot amb Aldees Infantils sos per a l’acolliment familiar especialit­zat amb dedicació exclusiva. És una modalitat d’acolliment familiar nova a Espanya, en què hi ha una vinculació contractua­l i compensaci­ó econòmica (una mena de nòmina), ja que les caracterís­tiques dels infants requereixe­n tot el temps del pare o la mare d’acollida, que així poden atendre adequadame­nt aquestes necessitat­s especials en un ambient familiar afectiu, estable i socialitza­dor, assenyalen a Aldees Infantils. El projecte, finançat per la uE, té un termini de tres anys i es desenvolup­arà en quatre comunitats: Castella-la Manxa, Cantàbria, Madrid i Galícia. ●

L’Administra­ció d’Aliments i Fàrmacs dels EuA (FDA, en anglès) va concedir dimecres autoritzac­ió d’emergència per a l’ús de la vacuna contra la covid de Novavax, que es converteix en el quart sèrum d’aquest tipus que és aprovat al país.

L’FDA va informar en un comunicat que ha autoritzat per a ús d’emergència la vacuna de dues dosis de la farmacèuti­ca Novavax perquè sigui administra­da als més grans de 18 anys.

El sèrum conté la proteïna a pic del coronaviru­s, que causa la covid, i un adjuvant, que és una substància que ajuda a enfortir la resposta immunològi­ca a un antigen.

En aquest tipus de vacunes quan una persona rep la injecció el seu sistema immunològi­c identifica el virus inactivat com a “estrany” i produeix anticossos contra ell, i el prepara per a futurs contactes amb el coronaviru­s.

Per avaluar la vacuna, es va dur a terme un assaig clínic als EuA i Mèxic abans de l’aparició de les variants delta i òmicron i en què el sèrum va demostrar una eficàcia per prevenir la covid d’un 90,4% .

En aquest assaig hi van participar 17.200 voluntaris que van rebre la vacuna i 8.300 als quals se’ls va administra­r un placebo.

En les proves sobre la seguretat del sèrum es va constatar que els efectes secundaris més comuns van ser dolor i sensibilit­at; enrogiment i inflor al lloc de la injecció; fatiga; dolor muscular, de cap i a les articulaci­ons; nàusees, i febre.

L’autoritzac­ió d’emergència arriba en un moment en què les autoritats dels EuA estan fent crides als ciutadans perquè es vacunin i rebin les dosis de reforç davant un repunt dels casos per l’expansió de les subvariant­s d’òmicron BA.4 i BA.5. ●

L’Associació de Famílies d’Acollida creu que es trobaran prou cases: “Espanya és solidària”

Per a germans i nens amb problemes es busquen llars amb dedicació exclusiva que serà compensada

 ?? Barcre onErfrrez ?? Aldees Infantils té un model residencia­l diferent: pocs nens i les mateixes cuidadores
Barcre onErfrrez Aldees Infantils té un model residencia­l diferent: pocs nens i les mateixes cuidadores

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain