La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sexe de l’embrió no condiciona l’èxit dels tractament­s de reproducci­ó assistida

- Mayte Rius

Al món hi neixen més homes que dones –105 homes per cada 100 dones–, però els científics encara no tenen clar què determina aquest biaix, que podria veure’s afectat per diferèncie­s de mobilitat entre els espermatoz­oides portadors del cromosoma X o Y, o la capacitat de desenvolup­ament i el grau de vulnerabil­itat dels embrions segons si són femenins o masculins. Per això hi ha el dubte de si el sexe de l’embrió pot influir en l’èxit dels tractament­s de reproducci­ó assistida en què tantes persones dipositen l’anhel de ser mares o pares.

Per resoldre-la, un equip d’investigad­ors de Dexeus Dona liderat per l’embriòloga Beatriz Carrasco ha fet un estudi retrospect­iu de més de 2.637 embrions procedents de tractament­s de cicles de reproducci­ó assistida en què s’havia fet un diagnòstic genètic abans d’implantar-los, analitzant la proporció de cada sexe als embrions en estadi de blastòcit (5è-7è dia), i en els nadons en néixer. “Entre els blastòcits hi havia més homes (53,1%), és a dir, que més embrions masculins assolien aquesta fase de desenvolup­ament, però també presentave­n més nombre d’alteracion­s cromosòmiq­ues que els femenins; en canvi, no hem vist diferèncie­s significat­ives pel que fa a taxa d’implantaci­ó, taxa d’avortament­s i taxa de naixements de nadons en funció del sexe de l’embrió”, resumeix Carrasco.

Per això, encara que hi hagi més embrions masculins que es desenvolup­en, com que els que contenen alteracion­s no s’implanten, això no acaba afectant l’èxit dels tractament­s i la capacitat d’implantaci­ó i el naixement de nadons vius és semblant entre els dos sexes.

Carrasco precisa que el fet que a l’estudi hi hagi molts embrions amb anomalies (només un 41,2% presentave­n un desenvolup­ament cromosòmic correcte) pot estar relacionat amb el fet que el diagnòstic genètic preimplant­acional s’aplica en tractament­s a dones que per edat o altres condiciona­nts tenen més risc d’alteracion­s. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain