La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta per la perillosit­at de la glacera de l’Aneto

La Guàrdia Civil d’Aragó suggereix la ruta pel Salterillo per evitar el gel fòssil en la mesura que es pugui

- R sa M. B sch

L’Aneto, el cim més elevat del Pirineu, de 3.404 metres, és un dels més desitjats juntament amb el Mont Perdut o la Pica d’Estats. Però les condicions de la seva glacera han convertit aquest estiu l’ascens per la ruta clàssica, pel Portillón superior, en una aventura massa perillosa. És per això que la Guàrdia Civil d’Aragó suggereix optar per itineraris alternatiu­s, menys exposats, a través de l’Ibón del salterillo.

“Aquest any la neu s’ha fos abans del que és habitual i el gel fòssil, molt dur, ha quedat a la vista. A l’Aneto s’hi pot pujar per desenes de rutes, però la majoria només són aptes per a muntanyenc­s experiment­ats. La més utilitzada, pel Portillón superior, travessa la glacera, i per això recomanem anar per l’Ibón del salterillo, que evita trepitjar-la en la mesura que sigui possible i és un camí molt marcat”, explica el tinent Baín Gutiérrez, cap del Greim de Jaca.

El gel glacial va aflorar el juny d’aquest 2022, pel prematur desglaç de la capa superficia­l de neu, mentre que en anys anteriors quedava al descobert a partir de l’agost o el setembre. Aquest gel és tan dur que els grampons i el piolet difícilmen­t s’hi poden clavar. En aquestes condicions, el risc és evident i cal buscar re

FONT: 6,26% 3,93% 0,66% 21% correguts menys arriscats.

De totes maneres, entrar en algun moment a la zona de la glacera és inevitable, però l’objectiu és fer-ho com més amunt millor. L’últim escull és el pont de Mahoma, el pas aeri que dona accés al cim.

Des de Montaña segura, iniciativa sorgida de la Federació Aragonesa de Muntanyism­e, el Govern aragonès i la societat Aramón per a la prevenció d’accidents al medi natural, recorden que cal portar i saber utilitzar el piolet i els grampons. A l’estiu es recomana casc per mitigar el possible impacte de pedres. La Guàrdia Civil apunta que per a aquesta mena d’ascensió és vital no anar-hi sol i que formant grups d’almenys tres persones es minimitzen els riscos.

Montaña segura analitza les dades facilitade­s per la Guàrdia Civil sobre els rescats a l’Aneto: 40 sortides el 2021 per ajudar 64 persones, una menys que l’any anterior a la pandèmia. El gruix dels accidents, un 70% del total, van ser causats per caigudes i ensopegade­s, i en segon lloc per pro

Rescats en l’Aneto

L’últim rescat va ser dimarts per auxiliar un home de 68 anys que va relliscar a la glacera

blemes en la presa de decisions (22%). L’agost és el mes que va requerir més salvaments, en concret un 43%. També cal destacar que gairebé la meitat de les persones auxiliades procedien de Catalunya.

L’últim rescat executat aquest estiu a l’Aneto va ser dimarts, quan un home de 68 anys va relliscar a la glacera, va patir lesions lleus i va haver de ser evacuat en helicòpter.

L’Aneto és un imant i continuarà atraient aspirants a coronar-lo. El més important, reclamen els experts en seguretat, és evitar la glacera.

un treball de l’investigad­or de l’Inefc de Lleida Víctor Dorado revela que l’agost del 2020 van ascendir a l’Aneto fins a 3.913 persones, una mitjana de 126 al dia. Més sol·licitat va ser el Mont Perdut, amb 7.032, mentre que la Pica d’Estats es va tancar amb 3.118. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain