La Vanguardia (Català-1ª edició)

Protesta del taxi contra la CNMC per aliar-se amb Uber

Uns 200 taxistes es concentren davant de la seu de l’organisme per exigir el cessament de la presidenta

- Óscar Muñoz

Els taxistes de Barcelona van tornar a protestar ahir al carrer. Ara davant la seu de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) per la relació que la seva presidenta, Cani Fernández, va tenir amb uber, ja que va ser la seva advocada en el moment en què la plataforma dels Estats units portava a terme presumptes pràctiques il·legals per implantars­e en diversos països, segons es desprèn dels anomenats uber Papers, i quan Élite Taxi, la principal organitzac­ió del sector, pledejava contra l’empresa dels Estats units davant la justícia europea. Les entitats del taxi n’exigeixen el cessament immediat.

Enfortits per les revelacion­s d’aquesta investigac­ió periodísti­ca, uns 200 taxistes es van concentrar a mig matí davant l’edifici, al número 56 del carrer Bolívia, a prop de les Glòries, i van estacionar els cotxes als carrers de l’entorn. La columna més gran es va situar a la Diagonal, on van ocupar un carril. Tret de davant la seu d’aquest organisme, no hi va haver tancaments totals ni problemes de trànsit.

La protesta també va ser contra la mateixa CNMC, ja que, segons els uber Papers, la plataforma la va considerar “aliada” per introduir-se al mercat espanyol. Tito Álvarez, portaveu de la principal associació del sector, Élite Taxi, creu que és el seu “braç armat”, segons va dir a la concentrac­ió. I va qualificar la companyia de “mafiosa i criminal”.

un altre element rellevant és que l’Agència Catalana de la Competènci­a (ACCo) manté obert un expedient contra Élite Taxi i Taxi Project 2.0 per haver fomentat presumptam­ent la violència contra els vehicles de turisme amb conductor (VTC), uns fets que, segons els uber Papers, eren part de l’estratègia de la plataforma per guanyar suports institucio­nals. Els taxistes reclamen que la CNMC, que està personada en aquest cas, s’inhibeixi perquè Fernández estaria alineada a favor de la multinacio­nal.

“És molt greu que una institució pública estigui vinculada d’una manera tan bèstia per influir en les legislacio­ns per desregular el servei públic del taxi, que és d’interès general”, va dir Álvarez. “Les agències de competènci­a –va afegir– no hi han de ser per anar contra els consumidor­s ni afavorir els monopolis i les empreses que fan pràctiques anticompet­itives, sinó tot el contrari”. A parer seu, la CNMC “està completame­nt viciada per la seva presidenta”, i per això exigeix que sigui rellevada del càrrec de seguida.

sobre l’expedient obert per l’ACCo, que podria acabar amb sancions de fins a dos milions d’euros, Álvarez va demanar que es tanqui, perquè se’ls acusa de “fer un boicot i de pràctiques anticompet­itives coaccionan­t els seus taxistes que s’esborrin de l’aplicació d’uber, quan nosaltres exercim el nostre dret a la llibertat d’expressió i diem que aquesta empresa, com Bolt, FreeNow i Cabify, és tòxica per al sector del taxi i per a la societat; el seu model no afavoreix els consumidor­s, ja que quan tenen el mercat abusen d’ells”. ●

Les entitats també demanen el tancament de l’expedient per coaccions als conductors de VTC

 ?? Mané Espdnea. ?? Tito Álvarez, d’Élite Taxi, a la protesta d’ahir
Mané Espdnea. Tito Álvarez, d’Élite Taxi, a la protesta d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain