La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dona que va forjar Donald Trump

- Francesc Peirón

Ivana Trump va ser més que la primera esposa de Donald Trump i mare dels seus tres fills grans (Donald, Ivanka i Eric). Aquesta dona de negocis, nascuda a l'antiga Txecoslovà­quia el 1949, va aportar molt més que glamur a una relació de premsa rosa i es va convertir en un pilar de l'imperi immobiliar­i forjat amb el seu marit.

va ser el mateix expresiden­t dels Estats Units que dijous va anunciar la seva defunció a la seva llar de Manhattan, als 73 anys, sense oferir dades sobre les causes de la seva mort.

“Em sento molt trist d'informar a tots aquells que la van estimar, que sou molts, que Ivana Trump ha mort a la seva casa de Nova York”, va escriure. “va ser una dona meravellos­a, bonica i sorprenent, que va tenir una vida grandiosa i inspirador­a. El seu orgull i alegria van ser els seus tres fills, Donald jr., Ivanka i Eric. Estava molt orgullosa d'ells, així com nosaltres estem orgullosos d'ella. Descansa en pau, Ivana”, va afegir.

Descrita sovint com una persona obsessiona­da amb els detalls i addicta a la feina, Ivana va treballar de costat amb el seu marit, sense importar-li que després ell s'atribuís tots els mèrits de l'Organitzac­ió Trump, empresa en la qual va tenir un paper fonamental des del seu matrimoni, el 1977. La seva firma apareix amb la del seu marit en nombrosos projectes, com la Torre Trump de la Quinta Avinguda o el Trump Taj Mahal Casino Resort a Atlantic City (Nova Jersey), potser el somni de grandesa més gran de l'empresari i un dels pitjors fracassos que acompanyen la carrera de qui va arribar a ser president dels Estats Units i que sembla clar que tornarà a intentar-ho.

Ivana Trump va ser la vicepresid­enta per al disseny interior de la companyia i va exercir de gerent de la peça més valorada de les seves propietats, l'Hotel Plaza, mentre estava al càrrec de l'educació dels seus tres fills.

La parella es va divorciar a començamen­ts dels anys noranta. La separació va ser el 1992. El seu últim marit, Rossano Rubicondi, va morir l'any passat. En declaracio­ns a People, Ivana va

Ivana va contribuir a la creació de l’imperi immobiliar­i i va arribar a ser la gerent de l’Hotel Plaza

dir que estava “destrossad­a” per la desaparici­ó de l'actor italià.

La batalla del seu divorci de Donald Trump als noranta es va convertir en el material somiat dels tabloides sensaciona­listes de la Gran Poma. En una declaració jurídica durant aquell procés, va arribar a acusar Trump d'haver-la violada, però després va dir que no s'havia de prendre literalmen­t.

Al seu llibre publicat el 2017, Raising Trump (una cosa així com “criant Trump”), Ivana va revelar com va descobrir que el seu marit l'enganyava.

“Aquella jove rossa se'm va acostar inesperada­ment i em va dir: ‘Soc la Marla i estic enamorada del teu marit, i tu?'”, va confessar l'esposa enganyada. “Li vaig contestar que es perdés, que estimava el meu marit. No era propi d'una dama, però jo estava en estat de xoc”.

Encara va anar a més, perquè Donald Trump, fent-se passar per un relacions públiques, trucava al The New York Post i assegurava que Marla havia gaudit del millor sexe de la seva vida. I el Post ho va publicar.

Ivana va mantenir una vida discreta mentre el seu ex exercia de president dels EUA.

 ?? Mario Anzuoni / Reuters ??
Mario Anzuoni / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain