La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gustavo Gimeno serà el nou director musical del Real a partir del 2025

Substituir­à Ivor Bolton quan se li acabi el contracte i tindrà Nicola Luisotti com a director emèrit

- Ju#to Barranco 1 23 - )/ +3/ *4 , C 5 6 l 4 +3 7 / - 3/ + - 8 9 8 3 : 8 9 8 ; /

Relleu al Teatro Real... el 2025. El patronat del gran coliseu operístic de Madrid ahir va aprovar el nomenament del mestre Gustavo Gimeno (València, 1976) com a nou director musical del Real a partir de la temporada 2025-26, moment en què conclou el contracte amb l’actual responsabl­e, el britànic Ivor Bolton, que aleshores portarà una dècada a la institució. La decisió que Gimeno n’agafi el relleu s’ha pres recentment, després de dirigir amb molt d’èxit durant aquesta temporada l’òpera L’àngel de foc de Prokófiev i tenir bona relació amb els cossos artístics del teatre. “Vas venir per quedar-t’hi”, va resumir Gregorio Marañón, president del patronat del Real quan va presentar el futur director.

A Gimeno l’acompanyar­à en aquesta aventura, com a nou director emèrit, l’italià Nicola Luisotti, que ja era el director convidat principal del Real. “Un nomenament com a emèrit una mica prematur, perquè no té l’edat”, va afirmar divertit Joan Matabosch, director artístic del teatre, a qui Luisotti (Viareggio, 1961) va contestar un sentit “la tinc, la tinc”.

Gustavo Gimeno, un dels directors espanyols amb més projecció internacio­nal, actual director de la Filharmòni­ca de Luxemburg –el contracte de la qual s’acaba abans que entri al Real– i de la Simfònica de Toronto –que és compatible amb l’òpera madrilenya– va recordar que “fa uns mesos, quan treballava al Real, no podia pas imaginar-me el que passaria” i va afegir que és un privilegi comptar amb la saviesa de Luisotti, que va elogiar Gimeno: “El Real necessita un director espanyol. I un teatre necessita energia jove. Gustavo té aquesta energia, idees i qualitat. Serem un gran equip. M’encanta, crec que jo l’encanto... però no som una parella”, va concloure entre rialles.

Matabosch va mostrar el seu “agraïment infinit a Bolton, perquè amb ell l’orquestra ha crescut de manera espectacul­ar”, i va assegurar que tant ell com Heras-Casado –actual director convidat principal juntament amb Luisotti– formaran part de les temporades del 25 al 29. De Gimeno en va recordar que dirigeix a les millors orquestres del món i que tot i que encara queda temps per a la presa de possessió, han preferit anunciar-la per evitar filtracion­s. Luisotti va assenyalar amb humor que el Concertgeb­ouw ja ha anunciat que el director a partir del 2027 serà Klaus Mäkelä, “per tant, nosaltres anem amb una miqueta de retard”. ■

 ?? Luis Millan / EFE ?? Gustavo Gimeno ahir al Real
Luis Millan / EFE Gustavo Gimeno ahir al Real

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain