La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Prefontain­e a McLaughlin

Athletics compleix una vella reivindica­ció: avui inaugura els Mundials a Oregon

- Sergio Heredia Barcecl Beniat es ecial

El viatge és llarg i tortuós, i justifica les reticèncie­s del World Athletics: dur els Mundials d’atletisme a Eugene (Oregon) serveix d’alguna cosa.

(Són els primers Mundials a l’aire lliure als Estats Units; la reivindica­ció era legítima.)

Durant la prospecció prèvia, l’enviat especial ha viscut angoixat. Són un galimaties la normativa anticovid, les exigents gestions de visats i els capritxoso­s canvis d’horaris: les companyies canvien com volen les agendes. Els treballado­rs es plantegen vagues i aturades.

Al límit de les capacitats mentals, el cronista vola fins a Portland amb escala a Amsterdam, i un cop als Estats Units, una llançadora el traslladar­à a Eugene.

Són tres hores extres. Eugene és bonic i amable. Boscos, jardins i verds prats envolten un decorat de 175.000 habitants. Centenars de corredors en busquen els senders: el fúting beu del Reservoir de Central Park, a Nova York, però també dels senders d’Oregon.

La figura de Steve Prefontain­e, mitificat fondista dels Estats Units, sobrevola el lloc: se’l recorda trotant amb els cabells al vent i els mostatxos, tenaç, audaç pel que fa al mètode i a l’estratègia de cursa.

(Prefontain­e va morir el 1975, als 24 anys, en un accident de trànsit al costat del campus universita­ri d’Eugene, a prop de Hamilton Hall.)

Nike es va instal·lar uns quilòmetre­s més enllà, a Beaverton, al mateix Estat d’Oregon.

(Aleshores, el trasllat dels Mundials a les terres de Nike havia provocat susceptibi­litats entre els detractors de sir Sebastian Coe, el president de World Athletics: se l’acusava d’amiguisme amb la multinacio­nal dels Estats Units, companyia en què havia ocupat un alt càrrec; Coe finalment abandonari­a el càrrec a Nike.)

(...)

Quan va saber que els Mundials se celebrarie­n a Oregon, el sector hoteler d’Eugene es va fregar les mans. Els preus van pujar molt. Impossible trobar allotjamen­t per un preu inferior als 8.000 euros per una setmana.

(A Airbnb s’oferien tendes de campanya en jardins privats a 200 dòlars per una nit; no es deia on eren els lavabos ni les dutxes.)

El cronista va resoldre el greuge negociant amb l’organitzac­ió. World Athletics havia reservat places a Hamilton Hall, residència università­ria, per comerciali­tzar-les a un preu raonable.

Instal·lat a l’habitació de la residència, sense aire condiciona­t i amb lavabos compartits, l’enviat especial recorda temps passats de l’època università­ria, sens dubte llunyans.

Tot i així, la distància temporal no li minva l’ànim: es pre

Prefontain­e, ànima del fúting modern, va morir en un accident de cotxe amb Hayward Field el 1975

gunta si hi haurà festes de germandat i gresca nocturna.

El premi és la ubicació. A dos minuts a peu, el cronista arriba a Hayward Field, la llar d’aquests Mundials, un dels grans temples de l’atletisme modern.

La gent d’Oregon van construir Hayward Field el 1919 i el van reformar cent anys després.

Avui és un lloc imponent, acolorit i carregat d’història. Anteriorme­nt, ja havia estat la seu dels Trials per als Jocs de Munic 1972 (les proves classifica­tòries dels Estats Units). També ho va ser el 76, el 80, el 2008, el 2012 i el 2020.

(Aquí hi han brillat Carl Lewis, Edwin Moses, Mike Powell, Jackie Joyner-Kersee o la desaparegu­da Fast-Flo.)

El lloc també ha allotjat els Trials d’aquests Mundials, prova de foc en vista del que ha de passar avui mateix.

Fa tot just un mes, i en aquest mateix escenari, Sydney McLaughlin (22), campiona olímpica a Tòquio 2020, rebentava la seva plusmarca dels 400 m tanques i la va deixar en 51s41, rècord excepciona­l fins i tot per als 400 m llisos.

La proesa va reforçar el paper com a estendard del modern atletisme dels Estats Units, en què també destaquen el gegantesc Fred Kerley (100) i Erriyon Knighton (200), adolescent superdotat que sembla que prové d’una altra època, la vuitcentis­ta Athing Mu, el corredor de tanques Keni Harrison, la perxista Sandy Morris o el llançador Ryan Crouser. ●

 ?? ANDY LYONs   A ?? Sydney McLaughlin a punt de creuar la meta i batre la plusmarca universal dels 400 m tanques a Hayward Field, a Eugene, el 25 de juny
ANDY LYONs A Sydney McLaughlin a punt de creuar la meta i batre la plusmarca universal dels 400 m tanques a Hayward Field, a Eugene, el 25 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain