La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE limitarà la temperatur­a dels edificis públics a 19ºC a l’hivern

Brussel·les vol mitigar l’impacte de la desconnexi­ó russa a partir d’aquest estiu

- Portgiorgi­o M. S,ndri pil,r blázquez

Cal començar a estalviar energia de seguida. Per tenir un matalàs més important de cara a l’hivern, que es presenta dur davant la creixent possibilit­at que Rússia acabi tancant de manera gradual l’aixeta del gas. Actuar ara per evitar penes més greus en el futur.

La Comissió Europea, en un esborrany que va transcendi­r ahir, posa negre sobre blanc un projecte que s’assembla bastant a un racionamen­t energètic, prova que les sancions a Rússia, a més de causar perjudicis a Moscou, estan tenint repercussi­ons en la vida dels ciutadans europeus, que es faran més tangibles les pròximes setmanes.

Brussel·les parla de la possibilit­at que hi hagi “una interrupci­ó prolongada i possibleme­nt completa del gas de Rússia en qualsevol moment”. Fins ara Europa ha aconseguit omplir el buit de 25.000 milions de metres cúbics (bcm) creat després de la caiguda de les importacio­ns russes gràcies al subministr­ament extra de GNL (gas natural liquat) i més proveïment de Noruega, l’Àfrica, el Regne Unit i el Caucas.

Tot i això, si Moscou, que l’any passat venia als europeus el 40% de les seves necessitat­s de gas, decidís posar fi als seus fluxos a partir de la setmana que ve, llavors per a la UE seria impossible portar el nivell d’existèncie­s al 80% per al novembre. Es quedaria entre el 65 i el 71%.

No és una possibilit­at remota. L’últim mes els fluxos mitjançant l’oleoducte Nord Stream 1, l’eix d’importació més gran cap a Europa, s’han reduït un 60%. Si es mira la mitjana del que es comerciali­tzava els últims cinc anys, el gas rus que avui arriba a la UE és només el 30% respecte als estàndards històrics.

La Comissió suggereix que cal buscar alternativ­es: “Alguns estats membres han permès que les plantes de carbó/ lignit tornin a funcionar o produeixin més. D’altres han ajornat el tancament progressiu de les centrals nuclears”. Un missatge dirigit als països, com Alemanya i Espanya, que es neguen a fer marxa enrere en el seu anunciat pla de tancament de les centrals.

Al seu esborrany, la Comissió es posa com a objectiu mitigar l’impacte de l’eventual desconnexi­ó de Rússia en un terç, cosa que correspon a reduir entre el 10% i el 13% el seu consum anual de gas. Si no es fes res, llavors caldria preveure una caiguda del PIB a Europa, amb unes estimacion­s que encara s’han de calcular. Els països d’Europa de l’Est serien els que patirien més la inacció europea.

L’Executiu comunitari subratlla que les cases estan “protegides” i que només represente­n el 37% del total del consum europeu. Però suggereix una bateria de mesures que poden afectar la vida diària dels ciutadans, com limitar la temperatur­a màxima de 19º a l’hivern als edificis públics, oficines, edificis comercials i terrasses, ja que les autoritats públiques represente­n un terç del total del consum energètic.

Aquesta opció hauria de ser obligatòri­a, “sempre que sigui factible i executable”. Es demana també abaixar els termòstats de calefacció un grau a les cases i no superar els 25º en l’aire condiciona­t els mesos d’estiu.

Així mateix, Brussel·les estudia establir uns incentius, que s’assignarie­n mitjançant subhastes, per a les empreses que redueixin el consum de gas. Es donarà la prioritat “als sectors i les cadenes de valor d’importànci­a clau i crítica que, si s’interrompe­n, podrien repercutir negativame­nt en l’alimentaci­ó, la salut i la seguretat a escala europea i mundial”.

L’estalvi potencial màxim aquest hivern se situarà, sobre una base anualitzad­a de la UE, en el rang de 25 a 60 bcm. El consum anual d’Espanya se situa una mica per sobre dels 3032 bcm; per tant, caldria reduir el doble del que consumeix Espanya al llarg d’un any, segons una estimació d’El Periódico de la Energía.

Pel que fa a Espanya, el Govern espanyol anirà a Brussel·les provant de “defensar la singularit­at d’Espanya com a país que s’ha esforçat per tenir infraestru­ctures que li permetin aportar la diversitat de proveïdors actual”, segons han assegurat fonts coneixedor­es d’aquestes reunions a La Vanguardia.

El país, asseguren aquestes fonts, “es comprometr­à amb la solidarita­t deguda” amb els seus socis europeus mentre defensa les cadenes de valor.

Pel que fa a una de les mesures estrella anunciades aquesta setmana per l’Executiu com l’impost extraordin­ari a les firmes energètiqu­es, ahir l’Associació Espanyola del Gas (Sedigas) va emetre una dura nota en què l’entitat “mostra la seva preocupaci­ó per una mesura que genera insegureta­t jurídica per la seva naturalesa retroactiv­a, amb uns efectes que disten de quedar clars i amb un establimen­t que podria motivar conflictes amb inversors i procedimen­ts arbitrals de llarga durada, i amb impacte final per a les finances públiques”. Sedigas també afirma que el nou gravamen va en perjudici de la competitiv­itat davant tercers.

Però sembla que hi ha una nova dinàmica instal·lada a Europa: l’aixeta es tanca i el cinturó s’estreny. ●

Es demana abaixar un grau el termòstat a casa i no superar els 25º en l’aire condiciona­t a l’estiu

Espanya vol protegir la seva singularit­at energètica a l’hora d’abordar la solidarita­t amb Europa

 ?? Dani Duch ?? La Comissió Europea suggereix abaixar l’aire condiciona­t
Dani Duch La Comissió Europea suggereix abaixar l’aire condiciona­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain