La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les eleva la previsió d’inflació per a Espanya fins a un 8,1% el 2022

La Comissió manté el creixement d’aquest any però rebaixa a un 2,1% el del 2023

-

tors més afectats, contenir l’alça dels preus i garantir un repartimen­t més just de la despesa de la guerra”, va destacar la ministra. Va afegir que actualment el Govern central està preparant els pressupost­os generals de l’Estat del 2023, en un escenari d’“inflació més alta i durant més temps”, cosa que obligarà a “ajustar” els comptes públics a aquest nou context.

Per al conjunt de l’economia dels Vint-i-set i de l’eurozona, la Comissió Europea confirma un escenari força més pessimista que el que estava previst a la primavera. Tot i que preveu un creixement en tots els països, aquest serà molt menor. “A mesura que la realitat de la prolongada invasió russa d’Ucraïna fa efecte, l’anàlisi de les conseqüènc­ies econòmique­s per a l’economia global es fa més ombrívola”, admet l’informe.

Brussel·les manté les previsions de creixement per a aquest any, amb un 2,7% a la UE i un 2,6% a l’eurozona, però retalla sobretot les de l’any que ve, amb un 1,5% i un 1,4%, respectiva­ment. Un creixement frenat no només pels riscos derivats de la guerra a Ucraïna, sinó també per la desacceler­ació de l’economia dels Estats Units i els impactes que té l’estricta política de covid zero a la Xina. Es passa d’aquesta manera d’un escenari de “creixement lent” a “un de frenada”, va detallar Gentiloni.

Pel que fa a la inflació, arribarà “a pics històrics”, segons la Comissió Europea, fins a un 7,6% a l’eurozona i un 8,3% a la Unió Europea el 2022, i es relaxarà el 2023, amb un 4% i un 4,6%, respectiva­ment.

Per la Comissió Europea, aquesta tendència es mantindrà aquest any, pressionad­a per l’energia, que també es notarà a causa d’un augment dels preus de l’electricit­at, i es calcula que la inflació arribarà al pic màxim durant el tercer trimestre de l’any. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain