La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid bonificarà un 25% l’impost per heretar de germans, oncles i nebots

- REDACCIÓ

borses del Vell Continent també es van replegar, amb l'Ibex i la borsa de Frankfurt amb unes pèrdues de gairebé un 2%. L'índex de la borsa espanyola se situa als 7.800 punts, ja molt a prop del nivell del febrer passat, quan Rússia va iniciar l'agressió a Ucraïna.

Aquesta cota comença a ser història en nombrosos actius del mercat. Per exemple, en el petroli. Ahir el Brent va arribar a cotitzar en els 96 dòlars el barril després d'un descens de prop d'un 4% que obeeix no a la recuperaci­ó, sinó a la creixent debilitat de la demanda. Ja es palpa la desacceler­ació a Europa i als Estats Units.

Tot i això, ara el que mana és la lluita per contenir els preus. Després de dies d'especulaci­ons, Christophe­r Waller, membre de la junta de governador­s de la Reserva Federal, va dir ahir que estaria disposat a donar suport a un auge de 100 punts en els tipus d'interès a finals d'aquest mes –de l'1,75% al 2,75%– davant el fort avanç de la inflació. L'última vegada que la Fed va fer un moviment tan agressiu va ser el 1981. Citi dona com a molt probable aquesta possibilit­at. Aquesta opció continua castigant l'euro, que es deprecia més cada dia. Ahir va arribar a cotitzar en 0,9952 dòlars, ja per sota de la paritat.

La incertesa general afecta de manera creixent el dia a dia de les empreses. Es congelen projectes d'inversió. I, tard o d'hora, desapareix­eran les noves contractac­ions i creixeran els acomiadame­nts. Dos grans bancs dels Estats Units –JP Morgan i Morgan Stanley– van inaugurar ahir la temporada de resultats trimestral­s als Estats Units amb retallades en els seus beneficis. Wall Street fa temps que ho va anticipar. Ara la correcció arriba als comptes de resultats de les empreses. ●

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar ahir que ampliarà al 25% la bonificaci­ó de l'impost de succession­s i donacions per a germans, oncles i nebots. La presidenta ho va avançar ahir en una compareixe­nça davant dels mitjans durant el seu viatge oficial a Lisboa, on es va reunir amb l'alcalde de la capital portuguesa, Carlos Moedas,

Ayuso amplia l’actual rebaixa, entre un 10% i un 15%, i deflactarà mig punt tots els trams de l’IRPF

i va mantenir una trobada amb empresaris.

La bonificaci­ó “actualment està al 15% entre els germans i al 10% entre oncles i nebots, però així que aquesta mesura es pugui aprovar al Parlament de Madrid, a l'Assemblea de Madrid, serà efectiu al moment i començarà a beneficiar més d'11.500 contribuen­ts”, va explicar la dirigent madrilenya, segons informa Europa Press. A més, suposarà un estalvi de 48,3 milions d'euros als madrilenys.

Ayuso va recordar que aquest era un “compromís electoral” que va adquirir amb els madrilenys el 4M i que ara es posa en marxa en un moment en què també volen deflactar els trams de l'IRPF i que s'apliqui una reducció de mig punt en tots els trams d'aquest impost. Així, la presidenta ha emmarcat aquesta mesura en una “bateria de propostes de rebaixes fiscals per acompanyar tots els ciutadans però, especialme­nt, els que estan en situacions més difícils aquests moments”.

El que pretén la Comunitat de Madrid, segons Ayuso, és “aprofundir en aquesta política de baixa fiscalitat” que ja hi ha, per exemple, en països com Portugal. “Tant de bo algun dia n'arribem a tenir una com la d'aquest país, on directamen­t aquest impost, com passa en tota la Unió Europea, ni tan sols s'aplica, no existeix”, va indicar.

Com a exemple, Ayuso va assegurar que “un nebot que hereti 100.000 euros pagarà 4.400 euros menys que allà on aquest impost es continua cobrant en la seva totalitat i respecte al que ja es bonificava s'estalviarà entorn de 2.650 euros”. En el cas d'un germà mort, si la persona rep 200.000 euros, podrà arribar a estalviar-se fins a 12.000 euros sobre la quota tributària.

D'aquesta manera, l'Executiu autonòmic inicia la tramitació d'aquesta nova mesura i porta a audiència pública durant 15 dies hàbils el text de l'avantproje­cte de llei. Amb tots els tràmits, el Consell de Govern podria aprovar-ho després de l'estiu i remetre'l després a l'Assemblea per a l'aprovació definitiva. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain