La Vanguardia (Català-1ª edició)

Transports amplia els ajuts directes al sector en 450 milions més

Raquel Sánchez anuncia l’aprovació urgent de la llei de cadena de transport

- Pilar Blázquez

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va anunciar ahir que el Govern ampliarà el paquet d’ajuts directes per al sector d’empreses de transport de mercaderie­s i de passatgers per carretera en una quantia similar als 450 milions d’euros aprovats al març. Va ser un primer paquet després de l’esclat de la guerra per pal·liar els efectes negatius de la crisi energètica a causa de la seva dependènci­a del preu del combustibl­e i que va rebre 140.000 sol·licituds d’ajuda.

Com llavors, les subvencion­s directes es donaran per nombre i tipus de vehicle. És a dir, 1.250 euros per camió de mercaderie­s pesant, 500 euros per furgoneta entesos com a mercaderie­s lleugeres i 500 euros més per ambulància. Els vehicles lleugers com els taxis o els VTC rebran 300 euros. Aquesta vegada els ajuts s’amplien als autobusos urbans, que podran rebre 950 euros per vehicle. “A més a més, introduire­m amb aquestes mesures una habilitaci­ó perquè totes les administra­cions que ho vulguin puguin fer un equilibri dels contractes de transport per autobús per compensar les empreses concession­àries per l’increment dels preus del combustibl­e”, va anunciar Raquel Sánchez. Així, les empreses que tinguin concession­s amb les administra­cions públiques podran actualitza­r els contractes per ajustar-los als seus nous costos. El mateix ministeri es compromet a fer un reequilibr­i dels contractes durant el primer semestre de l’any i dedicarà una partida per ferho també entre el juny i el desembre.

D’altra banda, Raquel Sánchez va anunciar que el Govern aprovarà de manera urgent, en un reial decret llei que veurà la llum “abans del 2 d’agost”, la nova llei de la cadena de transports tal com es va comprometr­e amb el sector durant els últims episodis de mobilitzac­ions i va ajustar amb el Comitè Nacional del Transport per Carretera (la patronal del sector) a la reunió de dimecres passat, en què CNTC va sol·licitar accelerar l’entrada en vigor de les mesures davant el deterioram­ent de la situació al sector i l’alça de costos.

El nou text legal aplicarà els mateixos principis que la llei de la cadena alimentàri­a per garantir que els transporti­stes puguin treballar per un preu just i evitar que es puguin prestar serveis per sota del cost. També s’exigirà que tots els contractes quedin registrats per escrit amb una remuneraci­ó igual o superior als costos del transporti­sta.

Raquel Sánchez també va explicar que el Govern i el sector treballen en una nova regulació de la subcontrac­tació per evitar una utilitzaci­ó abusiva, encara que aquesta matèria quedarà fora del pròxim reial decret, ja que no hi ha temps per incloure-l’hi, segons va reconèixer ahir la ministra de Transports. ●

 ?? FERNecln VILLeB / krk ?? Raquel Sánchez ahir al Ministeri de Transports
FERNecln VILLeB / krk Raquel Sánchez ahir al Ministeri de Transports

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain