La Vanguardia (Català-1ª edició)

Griñó invertirà 50 milions a créixer en energia verda

El grup de reciclatge facturà 145 milions i en va guanyar 7 el 2021

- Acla ar a c

El Grup Griñó ha posat en marxa projectes per invertir 50 milions d’euros en energia verda en tres anys, segons va explicar el conseller delegat, Joan Griñó. La firma, que té la filial, Griñó Ecològic, cotitzant al mercat alternatiu borsari BME Growth, ja té en marxa un parc de recursos renovables a Almonacid del Marquesado (Conca), en què ha invertit 15 milions d’euros, i està a punt d’inaugurarn­e un altre a Pantoja (Toledo) amb una inversió de 10 milions. “Combinarem la inversió en centres propis i operacions corporativ­es”, va explicar Griñó.

Fa anys que el grup creix un 20% anual amb aquesta barreja de creixement orgànic i compres, fins a tancar l’any passat amb una plantilla de 850 persones, una facturació de 145 milions d’euros, 28 milions de benefici operatiu o ebitda i 7,1 de benefici net. Entre les adquisicio­ns més grans destaca la compra del grup Hera el 2015, llavors en concurs de creditors, a través de la qual va aconseguir implantar-se a Colòmbia, Xile i l’Argentina. I després la de Gelabert, llavors també en dificultat­s financeres.

Aquestes companyies, assenyala Griñó, no van ser comprades per la filial cotitzada perquè no l’afectessin els seus problemes econòmics. Ja sanejades i en creixement, el grup estudia integrarle­s a mitjà termini i “crear un grup especialit­zat en sostenibil­itat que cotitzi al mercat continu”. La família Griñó controla vora del 90% del capital de Griñó Ecològic i aquesta operació, assegura el directiu, li permetria captar capital per finançar nous projectes de creixement i donar liquiditat a l’acció.

Griñó obté el 60% dels seus ingressos de la prestació de serveis de gestió de residus a empreses, majoritàri­ament industrial­s. Ara aquests residus no només els recicla, en noves matèries primeres, sinó que els converteix en “energia verda”: material combustibl­e que substituei­x els combustibl­es fòssils per operar una indústria. Aquest model inclou crear i gestionar plantes de generació d’energia a les empreses clients, a què subministr­a els seus propis residus reciclats com a combustibl­e. Aquest model ja l’ha implantat a la fàbrica de Lipsa, a Barcelona. “Hi ha una gran demanda d’aquestes plantes generadore­s perquè permeten a les empreses avançar en la descarboni­tzació i complir els seus compromiso­s de sostenibil­itat”.

Griñó també espera l’impuls dels fons Next Generation: ha presentat cartes d’intencions per a cinc projectes, amb una inversió total de 500 milions d’euros. “Anem amb socis, òbviament, per tenir capacitat financera en cas que ens els adjudiques­sin tots”, va assegurar. ●

La firma opta als fons europeus amb cinc projectes amb un valor de 500 milions d’euros

 ?? Bésar Rangel ?? Joan Griñó, conseller delegat del Grup Griñó
Bésar Rangel Joan Griñó, conseller delegat del Grup Griñó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain