La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Jubilem metges excel·lents a la mateixa edat que el 1950”

-

Vaig néixer el 57 i m’han jubilat al Clínic i crec que prematuram­ent: tots hi perdem. Soc mallorquí. Perdre la meva dona fa vuit anys em va destrossar, però potser em va fer millor. Crec en unir energies i talent públic i privat per a la sanitat de tots. Continuaré trobant inversors per a la innovació en salut

Quant ens costa de formar un cirurgià competent? Moltíssims diners dels nostres impostos durant anys, a més de la confiança de tota la societat i de pacients que cada dia posen la seva vida a les seves mans.

Llavors per què el jubilen a vostè quan encara pot exercir amb profit?

És una pregunta que em faig, i no puc sinó raonar que el sistema en això no està funcionant: em temo que desaprofit­em talent i trobo a faltar la complicita­t, la flexibilit­at i la intel·ligència que ens permetrien posar en relleu el que tenim.

El Clínic hauria pogut allargar la seva dedicació i tots aprofitar-la més anys?

L’hospital Clínic de Barcelona és el millor hospital d’Espanya en tots els rànquings i un dels millors del món i sempre ho donaré tot per ell...

Però...?

Diguem-ne que ha faltat aquesta complicita­t que ens hauria fet millors a tots, i més davant els greus desafiamen­ts del futur.

Complicita­t de la gerència?

Estem jubilant metges excel·lents als 65 anys, la mateixa edat que el 1950, quan, des d’aleshores, l’esperança de vida s’ha disparat i qualsevol profession­al està en el millor moment en aquesta etapa de la seva vida. No ens ho podem permetre.

A més, ens falten metges, i la demografia, inexorable, augmentarà aquest dèficit.

Urgeix flexibilit­zar criteris perquè la nostra sanitat tingui els suficients i els millors.

La nostra sanitat és la pública?

És la nostra, que per ser la millor ha de conjuntar els esforços públics i privats. Per això estic orgullós d’haver portat al Clínic la col·laboració d’Esther Koplowitz i em dol que s’hagi blasmat Amancio Ortega per gesticulac­ió populista quan només volia contribuir a millorar la nostra medicina.

Col·laborarà ara amb els Ortega en altres projectes?

No penso quedar-me a casa, sens dubte, i tinc contactes amb ells, sí. L’excel·lència en l’atenció sanitària no és possible si no posem tots els talents, públics i privats, a treballar junts per servir a tots.

No és la caritat aprofitada del ric?

La col·laboració público-privada és el més intel·ligent si deixem alguns escarafall­s po

 ?? Bar ??
Bar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain