La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reduflació

- Sandra Barneda

Els preus continuen augmentant i ja se situen al nivell de fa gairebé quaranta anys. Fa uns dies vaig llegir un article que va ratificar el que feia mesos que pensava i no m’havia atrevit a compartir: els articles han reduït considerab­lement la mida. Al principi ho vaig notar amb els productes de consum, com ara xocolata, bosses de patates o aperitius diversos... sentir que la mida era més petita disminuïa la meva culpa d’ingerir-los en un afartament o per necessitat de sucre. Però aviat em vaig adonar que això passava en la majoria de productes: menys quantitat encara que el preu fos el mateix o fins i tot augmentés.

Des de fa uns mesos, com una marea invisible, la shrinkflat­ion o reduflació ha inundat els supermerca­ts no només d’Espanya, sinó de tot el món. una manera sinuosa de no perdre diners, enganyant el consumidor. A les bosses de fregits hi ha més aire que producte, fins i tot al

El consumidor compra articles amb menys producte al mateix preu o més cars

guns consumidor­s es queixen que el gust també s’ha alterat, però no saben si també n’ha afectat la qualitat. Potser no hi hauria d’haver un control en tot plegat? Reduir progressiv­ament la mida dels productes implica que el castigat consumidor rep la inflació des de dos flancs diferents: l’augment del preu i la reducció de mida dels productes.

És fàcil fixar-se que la major part de la compra s’ha encongit de mida i multiplica­t de preu. Només cal veure el gramatge dels envasos per adonar-se de la realitat. Els paquets de galetes normalment que eren de 140 g ara solen ser de 103 g, els llegums han passat de 400 g a 350 g... i podria continuar amb els pots d’olives, cacaus en pols, etcètera.

Algunes empreses han parlat directamen­t de la reducció de la mida dels seus productes a causa de l’augment de les matèries primeres, d’altres en canvi han decidit silenciarh­o. Aquesta marea silenciosa que des de fa uns mesos colpeja amb força, unida a l’augment progressiu dels preus, com hem sabut aquesta mateixa setmana amb l’IPC situat al doble dígit, i l’augment del preu de la llum i els carburants..., crea una alarma generalitz­ada en les famílies que pateixen la minva econòmica i veuen amb preocupaci­ó l’escalada progressiv­a de preus. Només queda esperar quines mesures prendrà el Govern espanyol per ajudar a sostenir aquesta situació. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain