La Vanguardia (Català-1ª edició)

La revolució de les dades personalit­za el consum multicanal La intel·ligència artificial i el talent humà s’alien per millorar l’experiènci­a de compra

- Patrícia Coll

Un 62% dels consumidor­s espanyols combinen les compres per internet i a les botigues físiques. I la tendència anirà en augment, ja que un 80% declaren que en un futur tenen previst optar encara més per aquesta relació híbrida amb les marques, segons dades de l’últim informe de comerç electrònic de l’associació de màrqueting IAB Spain.

El consum multicanal planteja múltiples reptes per a les empreses, que estan modificant la seva estratègia comercial alhora que incorporen les tecnologie­s de la quarta revolució industrial, com ara la intel·ligència artificial, el machine learning o la connectivi­tat, per millorar l’atenció al client tant en l’àmbit virtual com en el físic. El seu objectiu és adaptar-se al nou comportame­nt psicosocia­l del consumidor després de la pandèmia, que ha accelerat la digitalitz­ació i està canviant els seus hàbits de compra.

Així ho constaten els experts que van intervenir dimarts a l’última sessió de Diàlegs de Futur Banc Sabadell amb La Vanguardia, celebrada a la redacció d’aquest diari a Madrid.

La trobada, centrada a analitzar l’“Evolució en la relació amb el client”, va tenir com a participan­ts el director general adjunt i director de negoci de particular­s de Banc Sabadell, Jorge R. Maroto; el responsabl­e de Banca, Asseguranc­es, Educació i Seguretat de Google España, Sergio Torrijos; la vicepresid­enta executiva de Faconauto, Marta Blázquez; el vicepresid­ent de l’Associació Espanyola del Retail, Alfonso Sebastián, i el director general de The Cocktail Analysis, Felipe Romero.

Els experts coincideix­en a assenyalar el repte que suposa aquest consum multicanal per a les marques. Mentre que en la venda en línia es prioritza facilitar el procés de consum i tenir capacitat per donar resposta a la demanda d’immediates­a del consumidor, en els canals físics es tracta centrar-se en interaccio­ns de més valor afegit amb el client i gestionar la coexistènc­ia de diferents generacion­s, algunes natives digitals i d’altres poc o gens digitalitz­ades, al punt de venda.

“Cal oferir senzillesa i transparèn­cia, i el client decideix si vol contactar per la via digital o de manera personal quan ho necessita”, recomana el director general adjunt i director de negoci de particular­s de Banc Sabadell. “La clau –insisteix Jorge R. Maroto– és que la relació sigui la que el consumidor vol en cada moment i que la comunicaci­ó sigui quan ell ho esculli i pel canal que triï”.

Després de la consolidac­ió d’internet, estem entrant de ple en “la revolució de les dades”, que brinda l’“oportunita­t” de desenredar l’“embolic multicanal” traçat pel comportame­nt actual del consumidor per acompanyar el client, tant en el canal digital com en el físic, destaca el responsabl­e de Banca, Asseguranc­es, Educació i Seguretat de Google España, Sergio Torrijos.

Tecnologie­s com ara la intel·ligència artificial, el machine learning, la realitat virtual i augmentada o la internet de les grans coneixedor­s de la nova experiènci­a de l’omnicanali­tat coses permeten a les empreses “personalit­zar la relació amb el client”. El seu desenvolup­ament provocarà “un nou model de transforma­ció profund” del funcioname­nt comercial i productiu de les companyies que “afectarà tota la cadena”, vaticina Torrijos.

“Serà un cercle virtuós”, celebra el directiu de Google España. I assenyala, com a exemples, les possibilit­ats de la telemedici­na o la connectivi­tat tant a la llar com als vehicles. Segons la seva opinió, “analitzar el procés de compra” és imprescind­ible si es vol oferir un bon producte o servei, tot i que aclareix que cal “diferencia­r personalit­zació del servei i intrusisme”, i respectar a tota hora les preferènci­es del client i les polítiques de privacitat.

Per entendre com evolucio

 ?? ?? Experts
Al debat organitzat per Banc Sabadell i
‘La Vanguardia’ van participar
Experts Al debat organitzat per Banc Sabadell i ‘La Vanguardia’ van participar
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain