La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Índia destrona la Xina

- Álex Rodríguez

L’Índia es convertirà per primera vegada en la història de la humanitat en el país més poblat del món. Ho farà l’any que ve, quatre anys abans del previst, segons l’últim informe sobre població de les Nacions Unides. Tindrà un cens de 1.429 milions de persones el 2023 i destronarà del lideratge a la Xina, que, diu l’ONU, “haurà de conèixer un declivi absolut de la seva població”.

Auge i declivi demogràfic represente­n un problema per a les dues potències, que estan malavingud­es i formen part del selecte club dels nou països amb armes nuclears. L’Índia també serà el país més pobre. El seu alt índex de fertilitat està històricam­ent relacionat amb la pobresa, l’elevada mortalitat infantil i el baix nivell d’educació de la dona. Potència tecnològic­a, l’Índia és un país eminentmen­t rural (només la meitat de la població viurà en ciutats el 2050) i, tot i que la idea de la ciutat intel·ligent domina el discurs polític, entorn d’un 24% de la població urbana encara viu en suburbis insalubres. És un país amb profundes desigualta­ts que difícilmen­t podrà beneficiar

Director adjunt se del dividend demogràfic, el creixement econòmic que pot resultar dels canvis de l’estructura en la població.

D’aquest dividend econòmic sí que s’ha beneficiat la Xina des del 1970, quan la proporció de persones en edat de treballar (15-59 anys) va augmentar fins a arribar a un nivell excepciona­lment elevat i a una taxa de creixement del 10% anual de mitjana. Ara, la seva població està envellint com a conseqüènc­ia de la política del fill únic establerta el 1979. I, per tant, la Xina està perdent competitiv­itat, la qual cosa representa una amenaça de futur per a les ambicions de l’imperi del centre, que disputa el lideratge mundial als Estats Units.

L’auge i el declivi demogràfic de l’Índia i la Xina dibuixaran el futur d’Àsia i de la resta de món. Un món principalm­ent envellit que tem l’efecte Matusalem: que es dispari la franja de població de persones grans. Matusalem, l’avi de Noè, va viure 969 anys i va ser el més longeu dels patriarque­s de l’Antic Testament.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain