La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Índia prefereix viure al marge

El subcontine­nt serà el país més poblat el 2023 però no vol liderar res

- L S g M s d X xàs

L’any vinent l’Índia serà el país més poblat de la Terra. Tindrà 1.429 milions d’habitants, uns 300 milions més que la Xina, un capital humà suficient per convertir-se en el país dominant no només d’Àsia, sinó del món.

La força demogràfic­a i l’extensió geogràfica són els pilars sobre els quals, fins ara, s’han construït les hegemonies. Gràcies a aquests pilars la Xina pot destronar els Estats Units com el país més poderós, i gràcies a ells el subcontine­nt indi també es podria imposar a la Xina.

Tot i això, l’Índia prefereix no fer-ho. El president Narendra Modi dissenya un país molt tecnològic però tancat en si mateix, sense ambició de lideratge mundial ni ganes de ser la nova fàbrica del món.

Mentre el creixement de la humanitat va camí d’estancarse –es preveu un pic màxim de 10.439 milions de persones el 2086–, a l’Índia els naixements superen amb escreix les defuncions. La seva població és molt jove, amb una mitjana d’edat de 28,4 anys, deu menys que a la Xina i els Estats Units.

L’Índia sembla tenir-ho tot a favor. No només perquè la seva força laboral és superior en nombre i edat, no només perquè té menys persones dependents que la Xina, sinó també perquè ara comença un cicle d’inversions en infraestru­ctures i habitatges que la Xina ja ha esgotat. La inversió pública en grans projectes urbanístic­s, de transports, comunicaci­ons i digitalitz­ació ha disparat el creixement de la Xina les últimes dècades, però ja no. El PIB ja no augmenta a la velocitat d’abans. L’FMI preveu un 4,8% per a aquest any fiscal, període que l’Índia preveu tancar amb un creixement d’un 8,5%.

La Xina és un país autoritari i intervenci­onista. Imposa un capitalism­e de partit que frena la innovació i la competitiv­itat. El president Xi desconfia dels grans conglomera­ts industrial­s. Condiciona la iniciativa privada a l’interès del partit comunista. A més a més, ha imposat una política de covid zero amb greus conseqüènc­ies econòmique­s.

La Xina és la fàbrica del món. Domina la producció de béns que requereixe­n molta mà d’obra. Els consumidor­s de tots els racons de la Terra s’han beneficiat dels productes barats fabricats a la Xina. Amb tot, durant la pandèmia no ha pogut atendre la demanda i s’ha deixat 150.000 milions de dòlars en aquest mercat mundial. De moment només ha recuperat un 10% d’aquesta quantitat.

Moltes companyies internacio­nals que produïen a la Xina busquen altres llocs més barats o propers als seus clients. L’Índia seria un substitut ideal. Disposa d’una força de treball jove i barata, però també de bons enginyers i gestors que parlen anglès i formen part d’una puixant classe mitjana. Grans corporacio­ns, com ara Reliance Industries i el grup Adami, a més de companyies tecnològiq­ues com Tata, Info

La força laboral més jove i nombrosa del món no treballa per aixecar una nova Índia

L’Índia és la democràcia més gran del món i la que creix més de pressa: un 8,5%

sys i Wipro, han posat en mans de centenars de milions de persones els avenços del món contempora­ni, des d’aigua potable i electricit­at fins a internet, telèfons mòbils i vehicles.

L’Índia és la democràcia més gran el món i la que creix més de pressa. El sector privat produeix un unicorn cada mes.

Cada mes apareix una companyia que val més de mil milions de dòlars en àrees tan diverses com l’educació, la computació, el turisme, les finances, els sistemes de pagament digitals, l’entretenim­ent i el turisme. Avui hi ha més de 70 unicorns, més que a cap altre país, llevat de la Xina i els Estats Units.

El president Narendra Modi ha aplicat reformes favorables al mercat, com ara privatitza­r Air India i reduir la fiscalitat a les empreses tecnològiq­ues.

Així mateix, ha posat en marxa una exitosa estratègia de desenvolup­ament redistribu­tiu. Si les inversions clàssiques de l’Estat de benestar es concentren en béns públics intangible­s com la sanitat i l’educació, Modi prefereix invertir en programes de béns i serveis tangibles. Prefereix portar llum, gas i aigua potable a les llars, pagar la construcci­ó de lavabos per millorar la salubritat, obrir comptes bancaris per a les dones, donar-los moneders digitals en què l’Estat di

 ?? EP ?? Un entre 1.429 milions d’indis, una força demogràfic­a que, tot i això, el president Modi no aprofita per ocupar el centre del món
EP Un entre 1.429 milions d’indis, una força demogràfic­a que, tot i això, el president Modi no aprofita per ocupar el centre del món

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain