La Vanguardia (Català-1ª edició)

Evolució de la població des del 1950 fins al 2099

-

Les projeccion­s a partir del 2022 es basen en l’escenari de fertilitat mitjana de l’ONU En milers de milions

10 8 6 4 2 10,36

L’Índia tindrà 1.490 milions d’habitants el 2023, més que la Xina

El Govern altera constantme­nt el marc jurídic per afavorir els seus aliats empresaria­ls

Les projeccion­s a partir del 2022 es basen en l’escenari de fertilitat mitjana de l’ONU En milers de milions

Índia 1,58 feina als joves en empreses que requereixi­n molta mà d’obra barata i afavorir l’exportació de la indústria manufactur­era. Els aranzels, per exemple, impedeixen la importació dels components barats que necessiten aquestes companyies.

Modi prefereix incentivar sectors que necessiten molt de capital i poca mà d’obra. Els seus productes tenen un alt valor afegit, però no creen la riquesa necessària. És una economia d’aparador i oligopolis, afavorida per la inconsistè­ncia del marc jurídic i financer. Modi altera les regles del joc per afavorir els seus aliats empresaria­ls. Aquesta insegureta­t és una llosa per a les inversions del capital internacio­nal que podrien desenvolup­ar tot el potencial econòmic del país.

El sector tecnològic pot atreure inversors perquè està poc regulat, però el sector industrial n’és incapaç. Aquesta és la indústria que podria fer de l’Índia la nova fàbrica del món, però Modi s’entossudei­x a mantenir-la al marge. Prefereix que es limiti al mercat interior. Per això no li interessa exportar o integrar-se en acords com l’RCEP.

La Xina va fer el contrari. Va aprofitar el seu capital humà per atreure inversions i tecnologia de fora, per dominar les cadenes de valors i fer-se imprescind­ible.

L’Índia és un dels països més grans del món i ara serà el més poblat. Tanmateix, aquest avantatge pot ser un gran inconvenie­nt. Una població jove i sense ocupació, empobrida i sense xarxa social, una població sense seguretat alimentàri­a i sotmesa a l’estrès de la crisi climàtica no pot estar satisfeta. El descontent­ament, a més, genera inestabili­tat social, una cosa molt greu en un país propens a la violència política. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain