La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron denuncia “l’antisemiti­sme creixent” a la França d’avui

El president condemna l’intent de rehabilita­r el règim col·laboracion­ista de Vichy

- Eusebio Val

França, el país europeu amb la comunitat jueva més gran, encara no ha superat l’antisemiti­sme i li costa de pair que el règim col·laboracion­ista de Vichy (19401944) va ser còmplice voluntari de la Xoà. Això explica l’important discurs pronunciat ahir pel president Emmanuel Macron per reafirmar la veritat històrica, pronunciar un mea culpa nacional i lluitar contra els vells fantasmes.

La intervenci­ó del cap d’Estat es va produir durant la commemorac­ió del 80è aniversari de la batuda del Velòdrom d’Hivern (conegut per la seva abreviatur­a, Vél d’Hiv). Més de 13.000 jueus, majoritàri­ament dones i nens, van ser detinguts per la policia francesa el 16 i 17 de juliol del 1942 per complir la voluntat dels ocupants nazis. Poc després, serien deportats al camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau (a l’actual Polònia) per ser assassinat­s, amb macabra eficiència industrial, a les cambres de gas.

Macron no es va limitar a recordar la història i a establir, sense ambigüitat ni excuses, les responsabi­litats del règim de Vichy. El president va tornar a la França d’avui i va demanar de “redoblar la vigilància” contra “l’antisemiti­sme creixent”, que té múltiples “cares”, des d’atemptats terroriste­s fins a crims individual­s, des de la profanació de cementiris fins a les caricature­s ofensives, com el grafiti gegant que van pintar recentment a Avinyó.

El president va alertar especialme­nt de “la nova forma de revisionis­me, a vegades negacionis­me”. No el va citar pel nom, però va ser evident que es referia a Éric Zemmour, fundador del partit Reconquest­a i fracassat candidat de la ultradreta a l’Elisi. Macron va qualificar de flagrant “falsificac­ió de la història” dir, com havia dit Zemmour durant la campanya, que el mariscal Pétain i el seu govern van ajudar a salvar els jueus francesos (perquè, en teoria, només haurien acceptat deportar els estrangers). El president va elevar el to per subratllar que “ni Pétain, ni Laval, ni Bousquet ni Darquier de Pellepoix no van voler salvar jueus!”

La realitat històrica és que van ser enviats a Auschwitz milers de jueus arribats a França quan eren nens –molts procedien de l’est d’Europa– i els seus fills, ja nascuts al país. La insistènci­a de Pierre Laval, primer ministre de Vichy, va provocar que nombrosos nens no fossin separats dels seus pares, malgrat que els alemanys primer havien pensat excloure de la deportació els menors de 16 anys. Una part dels petits anirien a Auschwitz sols, després que els progenitor­s hi fossin enviats.

Macron va parlar a l’antiga estació de tren de Pithiviers, al sud de París, un dels punts de sortida dels combois cap al camp d’extermini. L’estació, rehabilita­da, s’ha convertit en un museu per recordar-ne l’horror.

El cap d’Estat ataca el revisionis­me i la falsificac­ió històrica que practica Éric Zemmour

El president francès va ampliar i va aprofundir el missatge que va pronunciar Jacques Chirac el 1995, el primer a admetre i lamentar que França lliurés els ciutadans jueus als seus botxins. El seu predecesso­r, el socialista Mitterrand, amb vincles amb Vichy, no va voler mai reconèixer-ho. Ahir Macron va insistir que “cap soldat nazi no va participar en la batuda de Vél d’Hiv”, i fins i tot va anar més enllà quan va constatar que “la França de Vichy venia de lluny”, de dècades d’un antisemiti­sme molt arrelat a la societat, esquinçada entre les pulsions malsanes com el racisme i la tradició de llibertat, tolerància i acollida. ●

 ?? CHRISTOPHE PETIT TESSON / AFP ?? Visita de Macron, amb el caçador de nazis Serge Klarsfeld a la dreta, a l’estació de Pithiviers
CHRISTOPHE PETIT TESSON / AFP Visita de Macron, amb el caçador de nazis Serge Klarsfeld a la dreta, a l’estació de Pithiviers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain