La Vanguardia (Català-1ª edició)

Yolanda Díaz i Ada Colau forgen la relació de conveniènc­ia per Sumar

Els comuns veuen en el projecte de la vicepresid­ència una oportunita­t a Catalunya

- Luis B. García Barcelo a

“Quan Pablo Iglesias va prendre la decisió de nomenar com a successora Yolanda Díaz, els comuns s’ho van trobar fet, no en sabien res”, assegura un col·laborador de la vicepresid­enta. Avui dia, els d’Ada Colau i Jéssica Albiach són l’actiu més sòlid amb què compta la vicepresid­enta per Sumar, amb qui pretén impulsar un procés d’“escolta” amb la societat civil.

Més endavant, Díaz haurà de decidir si converteix Sumar en un partit polític i si opta per ser la candidata a la presidènci­a.

“Els comuns van veure l’oportunita­t de tenir una relació més normal i correcta” que la que havien tinguda amb Iglesias. Des del principi, amb l’anterior vicepresid­ent i exlíder de Podem, “hi havia desavinenc­es polítiques, tensions, intromissi­ons, decisions verticals...”, recorda aquesta mateixa font, que assenyala que els comuns tenen “un interès polític” a mantenir una bona relació amb Sumar.

El cert és que aquesta lleialtat es basa en una estratègia que vol beneficis mutus. La vicepresid­enta necessita teixir aliances per a la causa amb els moviments perifèrics d’esquerra, com els comuns, Compromís, Galícia en Comú, Equo o Més País, i a aquests els va bé tenir influència a Madrid i fer-se més forts contra els seus respectius rivals directes (ERC, Bildu, BNG...) que, alhora, poden restar vots a Sumar en els respectius territoris.

A Catalunya, els comuns són el partit més consolidat de les confluènci­es sorgides a partir del 15-M. Governen a Barcelona, tenen una sòlida presència al Congrés, al Parlament i al Parlament Europeu i gaudeixen d’una estabilita­t que dista d’altres faccions territoria­ls.

L’oferta, però, no aconseguei­x fer un canvi que els permeti superar els rivals directes, que són ERC i el PSC. I més enllà de la capital catalana no han aconseguit progressar adequadame­nt en el terreny local.

El projecte de Díaz pot impulsar els comuns a Catalunya, per això ERC ha posat la vicepresid­enta en el punt de mira. De fet, aquesta va ser una més de les moltes raons que van fer que els republican­s votessin en contra de la reforma laboral que havia impulsat el seu departamen­t, segons assenyalen algunes fonts.

A més, ERC, de cara a les municipals, vol guanyar protagonis­me a l’àrea metropolit­ana de Barcelona, on el projecte de Díaz pot tenir molt bona acollida. “Per això l’ataquen”, explica una responsabl­e dels comuns que recorda l’última rèplica de Pedro Sánchez a

Rufián al Congrés: “Quina obsessió té vostè amb la vicepresid­enta segona del Govern espanyol!”, li va etzibar el president.

Pels comuns és important que Díaz “es cregui la descentral­ització de l’Estat”, contra la visió “més centralist­a” de Podem. “Dibuixa millor el país que volem des de la pràctica, mentre que amb Iglesias era des d’un concepte ideològic”, diferencia un altre dirigent.

També hi ha raons orgàniques i fins i tot afectives per donar-li suport. Amb ella serà “més fàcil configurar un espai més confederal” que el d’ara i “que reconegui més el paper de les organitzac­ions territoria­ls”, assenyalen. I encara cal curar les ferides de l’explosió en cadena que va provocar la ruptura d’Íñigo Errejón –amb forts llaços a Catalunya– i Iglesias. També es destaca la bona sintonia personal entre la vicepresid­enta i l’alcaldessa Colau.

Díaz valora el pes dels comuns, però fonts del seu entorn asseguren que la vicepresid­enta “no es casa amb ningú”. Al nucli dur de la vicepresid­enta hi ha col·laboradors catalans vinculats als comuns de perfils diversos, com Ramón Luque, assessor procedent d’IU; Josep Vendrell, el cap de gabinet, dels comuns; Xavier Domènech, que va renunciar als càrrecs el 2018 per les diferèncie­s dins el partit, o l’eurodiputa­t Ernest Urtasun (ICV).

Tot i això, l’aventura de Díaz no parteix d’una posició fàcil. Les successive­s patacades electorals, especialme­nt la soferta a Andalusia i la dimissió de Mónica Oltra de Compromís de tots els càrrecs, tant al Govern de la Comunitat Valenciana com al partit, no l’han beneficiad­a. Tampoc les contínues tibantors amb les ministres de Podem.

A Catalunya, els liles són cauts quan valoren aquestes aliances. Diuen que Díaz “ha començat la casa per la teulada”, amb un procés “d’escolta” en lloc de posar sobre la taula “un projecte polític diferencia­l”. I es remeten a les enquestes, que els situen lluny del 13% de vots dels últims comicis.

“Si cal reconstrui­r l’espai del 20% del 2015, com ha fet JeanLuc Melenchón a França, no el pot reconstrui­r només amb els comuns”, diuen a Podem. També assenyalen que Díaz “busca suport en gent que no té futur polític”. ●

La formació catalana creu que amb ella serà més fàcil configurar un espai més confederal que el d’ara

La futura candidata pot impulsar la presència dels comuns a Catalunya, “per això ERC l’ataca”

 ?? Xavier Cervera ?? Yolanda Díaz amb Ada Colau durant una visita a la llacuna de la Ricarda, situada al costat de l’aeroport del Prat
Xavier Cervera Yolanda Díaz amb Ada Colau durant una visita a la llacuna de la Ricarda, situada al costat de l’aeroport del Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain