La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que l’edat no sigui un límit

-

La gent viu cada vegada més anys. L’esperança de vida espanyola és una de les més altes del món. Cada vegada hi ha més ciutadans de setanta, de vuitanta i de noranta anys amb perfecta autonomia física i mental. Aquest col·lectiu social exigeix ser tractat sense discrimina­cions per raons d’edat. La societat no ha assumit encara la longevitat com una cosa normal. Això passa molt especialme­nt en l’àmbit sanitari. En més d’una ocasió, per exemple, en funció de l’edat d’una persona, ja no es fa per ella el mateix que es faria per una persona més jove. La frase de “per l’edat que té...” se sent amb massa freqüència. Molts jubilats es veuen obligats, així mateix, a renunciar a la sanitat privada perquè les asseguranc­es de salut cobren les primes més altes a la gent de més edat, encara que hagin pagat tota la vida les quotes correspone­nts.

Hi ha bancs que no concedeixe­n crèdits als grans si no estan avalats per terceres persones, ja siguin fills, nets o amics. La digitalitz­ació del sistema financer i de les administra­cions públiques margina també les persones de més edat. Tampoc no pots llogar un cotxe si tens més de 75 anys, malgrat tenir el carnet en vigor. El DNI perpetu que es concedeix ara als més grans de setanta anys no és acceptat per les plataforme­s i serveis digitals. Moltes persones grans són convençude­s pels seus cercles més propers que a partir de certa edat els fills o un altre familiar han de decidir o gestionar els seus béns sense comptar amb ells, quan tothom té capacitat d’actuar per si mateix fins que mor. No s’han desenvolup­at tampoc prou fórmules legals, amb la protecció necessària, per convertir en liquiditat l’estalvi de tota la vida, que és l’habitatge en propietat. Els grans estan obligats també a retirar-se o jubilar-se i les seves opinions, experiènci­a i coneixemen­t no es tenen en compte.

Aquestes són algunes de les discrimina­cions que pateixen les generacion­s longeves. A la societat li costa de reconèixer que són ciutadans amb els mateixos drets que els altres. Als Estats Units els col·lectius de persones grans conformen el que es coneix com el poder gris (pels cabells blancs). Aquí comencen ja a mobilitzar-se per defensar els seus interessos. La campanya pel poder adquisitiu de les pensions, la iniciativa “Soc vell però no idiota” contra la fractura digital al sector bancari i la plataforma “Envellir amb drets; que l’edat no sigui un límit” són només els inicis per aconseguir un tracte sense discrimina­cions per raons d’edat avançada. Queda molt per fer. El primer és que la societat en prengui consciènci­a. ●

La societat no s’ha adaptat a la longevitat de bona part de la població

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain